Per la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, la “via negociada” materialitzada en la taula de diàleg segueix sent l'única forma existent a hores d’ara per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya, i així ho ha fet saber en una roda de premsa en què ha tornat a reivindicar la taula com l’instrument útil: “Si algú té una altra alternativa que la digui”. Això sí, malgrat blindar aquesta aposta, ha reclamat a la Moncloa que actuï per no ser "còmplice de la repressió". 

Després de la detenció i l’alliberament del president Carles Puigdemont, Vilalta ha demanat que s’acabi amb la repressió i ha tornat a demanar que es retirin les euroordres. En aquest sentit ha valorat que amb la detenció del líder de Junts “s’ha tornat a posar en entredit la justícia espanyola" i hi ha hagut "un nou revés de la justícia europea cap a la justícia espanyola”.

 

Ha interpel·lat directament a l’Executiu de Pedro Sánchez, a qui ha reclamat que deixi de “posar-se perfil” i que plantegi una solució política. A més, l’ha advertit que malgrat els intents de repressió, no s’aturarà l’independentisme. 

“Ja n’hi ha prou de passar de puntetes per la repressió i la judicialització. El Govern espanyol ha de fer una proposta de solució política”, ha insistit, i ha apuntat que l’executiu pot fer molt més del que està fent perquè té capacitat de canviar tot allò que no funciona de l’Estat: “Prou excuses”.

Amb tot, ha insistit que no hi ha cap alternativa al diàleg, i ha considerat que en la taula de negociació també s’aborda la llibertat de Puigdemont. Una opció que no comparteixen els socis de govern, Junts, que avui mateix han carregat contra Sánchez i la taula

Pressupostos Generals de l’Estat

Si fa una setmana Vilalta ja afirmava que per negociar els Pressupostos Generals de l’Estat cal que hi hagi un "bon clima" en òrgans com la taula de diàleg, avui ja ha avisat que ara mateix els republicans estan “molt lluny” del Govern de Sánchez com per poder donar suport als comptes.

El Govern s’haurà d’esforçar molt. El que veiem fins ara és que van en la línia contrària del que haurien d’estar fent per trobar els nostres suports parlamentaris”, ha afegit Vilalta, que ha explicat que la negociació encara no ha començat més enllà d'una primera ronda de contactes. 

“Si el Govern de l’Estat actual es comporta com governs anteriors d’un altre color, ho està posant molt difícil”, ha etzibat Vilalta, que finalment ha dit que els republicans estan oberts a negociar els comptes sempre que siguin beneficiosos i positius per Catalunya. 

Crítiques a Colau

Sobre els botellots ocorreguts aquests dies a la capital catalana arran de la Mercè i les declaracions del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, acusant Quim Torra i Laura Borràs, Vilalta ha criticat a l’Ajuntament de Barcelona de “buscar excuses”. En aquest sentit, ha estat rotunda i els ha acusat d’estar buscant culpables i mai assumir responsabilitats.

Ha defensat la gestió de la Conselleria d’Interior durant aquestes jornades després que el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, hagi anunciat que demanaran la compareixença del responsable. Vilalta ha dit que el conseller Joan Ignasi Elena donarà totes les explicacions que faci falta, i que llavors quedaran retractats els de l'Ajuntament perquè "van articular dispositius que no van funcionar". 

Debat de política general

Del debat de política general que se celebra a partir de dimarts al Parlament, ha dit que refermaran la defensa de la via negociada i que també reivindicaran les grans transformacions que necessita el país. També ha detallat que presentaran alguna proposta conjuntament amb Junts i la CUP, amb l'objectiu de buscar consensos més enllà de les propostes que presenti cada partit a escala individual.