Per entrar en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, per ERC és imprescindible que hi hagi "un clima favorable" perquè la taula de diàleg i la resolució del conflicte avancin.

Així ho ha deixat clar aquest dilluns la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en una roda de premsa per valorar l'actualitat política en la que ha dit que la negociació dels comptes i el conflicte polític van en paral·lel, però que requereixen un "ecosistema favorable".

No és l'únic factor que ha apuntat Vilalta. Si bé en l'exercici anterior el govern espanyol va poder aprovar els comptes amb el suport d'ERC a canvi de diversos compromisos amb els republicans, ara els d'Oriol Junqueras no estan gaire contents amb el grau de compliment dels acords, i la republicana ha avisat que ho revisaran amb atenció.

La portaveu ha reconegut que el seu partit està "molt lluny" d'estar satisfet, perquè segons considera, algunes parts de l'acord dels anteriors pressupostos s'han complert, però d'altres s'han complert a mitges o bé no s'han abordat. 

"Farien bé de posar-se les piles en aquelles coses que encara no han complert. Si no, començaríem bastant malament aquesta negociació", ha pressionat la portaveu republicana.

Comissió per abordar-ho

Mentre que Vilalta ha explicat que de moment no han rebut cap comunicació per iniciar les negociacions d'aquest any, sí que ha reclamat que es reuneixi la comissió acordada per fer el seguiment dels acords passats: "Exigim que la reunió d'aquesta comissió es faci com més aviat millor per poder mirar al detall les inversions. Hi posem pressa". 

Junts

Després que aquest dilluns Junts hagi emplaçat ERC i la CUP a negociar plegats els comptes per l'any vinent, Vilalta ho ha celebrat i els ha donat la benvinguda a les negociacions, però ha aprofitat per retreure, això sí, que l'any passat la formació de Carles Puigdemont s'autoexclogués "amb el seu no a tot", ha dit.

Malgrat això, Vilalta ha valorat positivament el fet que Junts insti a buscar un posicionament en comú, ja que al seu parer, servirà per tenir més força a l'hora aconseguir compromisos per part de l'executiu de Pedro Sánchez.

En aquest sentit, ha afegit, en resposta a l'emplaçament de Junts, que els republicans estan oberts a fer les reunions "que faci falta" amb Junts per abordar els temes a l'hora de negociar.

De posicionaments comuns ha parlat en la mateixa roda de premsa Vilalta, quan ha instat a Junts a reincorporar-se a la taula de diàleg amb una delegació, això sí, formada per consellers, una proposta que de moment no agrada als de Carles Puigdemont.