Els comuns han reivindicat que el diàleg entre l'Estat i la Generalitat beneficiarà el president a l'exili, Carles Puigdemont, encara que aquest, al parer de la formació, "vulgui dinamitar-lo". El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ho ha dit aquest dilluns en una roda de premsa en la qual ha apuntat que la reforma del delicte de sedició serà dut a la taula de diàleg per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz.

"El diàleg és tan important que portarà avenços fins i tot per als que no el volen", ha dit en referència a la situació de Puigdemont després que fos detingut a L'Alguer dijous passat. "Constatem la necessitat de continuar transitant per la via del diàleg i la desjudicialització de la política", ha indicat.

Mena, que ha reconegut si fos per ells haurien desencallat fa molt temps la reforma de la sedició, ha confirmat que si aquesta qüestió no s'aborda en el si del Consell de Ministres, es farà a la negociació entre Catalunya i l'Estat de la mà de Díaz.

Preguntat sobre les acusacions que va llançar Puigdemont contra el govern espanyol, acusant-lo d'impulsar la seva detenció, Mena ha assegurat que forma part de la seva "estratègia de confrontació" contra l'Executiu de Pedro Sánchez. Ara bé, no ha volgut mullar-se sobre si el govern espanyol sabia que es detindria el president en la seva arribada a L'Alguer, tal com ha insinuat l'entorn de Puigdemont.

Sobre la reivindicació que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que cal una llei d'amnistia, Mena ha dit que no s'hi oposen però ha recordat que "no hi ha majories al Congrés" per dur-la a terme. En aquest sentit, ha apostat pel diàleg i per la desjudicialització del conflicte, elements que, segons ha dit, sí que recullen una majoria d'escons a la Cambra espanyola.

Els macrobotellots

Pel que fa als macrobotellots i els incidents que s'han viscut durant les Festes de la Mercè, Mena ha acusat ERC de fer "politiqueria de baix nivell" i de "generar un fang partidista" per eludir la seva responsabilitat "que és gestionar la Conselleria d'Interior".

Mena ha recordat que l'ordre públic és competència d'Interior i, per aquest motiu, ha anunciat que el grup d'En Comú Podem demanarà avui mateix la compareixença al Parlament del conseller Joan Ignasi Elena. El PSC també ho farà.

Mena ha explicat que el que ha passat aquests dies és un tema complex i ha cridat a la "cooperació entre les administracions" per resoldre el problema des del punt de vista de l'ordre públic i, també, des de les "garanties d'alternatives a l'oci nocturn".

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en una imatge d'arxiu / Foto: Catalunya en Comú