La responsabilitat de la detenció del president Carles Puigdemont divendres passat a l'Alguer és del govern de Pedro Sánchez, segons Junts per Catalunya, que no dubta a qualificar aquests fets, com "possiblement, l'error més gran de l'Estat després de l'1-O" i una mostra de "l'obsessió" de l'executiu espanyol i el seu president de detenir el líder independentista. Aquesta situació, no obstant, no impedeix que el partit de Puigdemont mantingui oberta la porta a pactar els pressupostos de l'executiu socialista atès que considera els comptes de l'Estat com un dels "pocs elements per seguir pressionant el govern".

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit que la detenció de Puigdemont és "una prova de la manca de voluntat política de Pedro Sánchez de resoldre el que és un conflicte polític", però a més ha fet evident que Espanya ha mentit a les institucions europees, i en particular al tribunal de Justícia de Luxemburg.

 

Artadi ha apuntat directament contra la taula de diàleg. Ha assegurat que amb la detenció de divendres s'ha fet evident que la Moncloa usava la taula de diàleg per "fer creure a Europa que el conflicte s'estava encarrilant"; però que aquest episodi ha demostrat que "no hi ha cap voluntat" de buscar una sortida negociada i que en realitat en comptes de plantejar una negociació s'ha muntat "una taula entre socis parlamentaris a Madrid".

"Això també explica l'exclusió de JxCat d'aquest espai. Incomoda Junts, que exigeix que hi hagi una negociació de veritat", ha reblat.

Tot plegat, ha destapat, segons Artadi, la voluntat real d'un Pedro Sánchez que no té prou coratge per buscar una solució política al conflicte i que en realitat buscar cronificar-lo.

Preguntes de Junts

Junts ha presentat una bateria de preguntes al Congrés dirigides al govern espanyol sobre el coneixement que tenia de la detenció de Puigdemont i la participació de policia i espionatge espanyol en l'afer, mentre que al Senat ha demanat la compareixença del ministre Fernando Grande Marlaska perquè doni explicacions sobre el rol del govern i quin recurs públics s'hi han dedicat.

Artadi ha assegurat que la detenció de Puigdemont no quedarà al marge del debat de política general que es posarà en marxa demà al Parlament 

No obstant, en relació a la negociació dels pressupostos ha insistit que és l'eina més important per condicionar el govern de Sánchez i ha reiterat la crida a buscar una estratègia conjunta de l'independentisme. Davant la negativa de Pere Aragonès ha acceptar aquesta estratègia unitària per a la negociació dels comptes de l'Estat, Artadi s'ha mostrat sorpresa i ha assenyalat un "canvi de guió" atès que la portaveu d'ERC, Marta Vilalta sí s'havia mostrat oberta a aquesta proposta.

Fracàs de l'Ajuntament

Artadi, que lidera el grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, ha carregat també contra la gestió que el govern municipal ha fet aquest cap de setmana dels botellots i els actes de vandalisme que s'han produït en el marc de les festes de La Mercè, i que ha descrit com un "gran fracàs, i una injustificable manca de previsió i deixadesa" de l'equip municipal d'Ada Colou i Jaume Collboni. 

Junts ha promogut un plenari extraordiari a la ciutat de Barcelona, en què, exigirà mesures urgents però també la reprobació de Colau, Collboni, els tinents d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i de Cultura, Jordi Martí. Artadi, a més, ha advertit que és l'hora de prendre decisions i ha exigit la dimissió de Batlle.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Julio Díaz