Esquerra Republicana ha registrat al Congrés 400 preguntes, agrupades en 37 blocs temàtics, sobre el Tribunal de Comptes. "Es tracta d'una ofensiva a tots els nivells, des de la composició del tribunal, la seva política de contractació i règim retributiu fins a la seva falta de neutralitat, l'arbitrarietat de les seves decisions i el seu paper com a òrgan econòmic repressiu a la dissidència política", explica ERC.

El partit denuncia "l'arbitrarietat del Tribunal de Comptes, que actua de manera obsessiva contra els independentistes però ignora casos escandalosos de malversació de fons públics, com els casos Ercros (amb la implicació de Josep Piqué i Rodrigo Rato), Ciutat de la Justícia de Madrid ( amb la implicació d'Esperanza Aguirre), els més de 5.000 pisos venuts a fons voltors (amb la implicació d'Ana Botella) o l'espoli practicat a la caixa de la Seguretat Social, que pertany als treballadors i treballadores, d'on han extret milers de milions d'euros destinats a finalitats que no tenen cap relació amb les prestacions socials de la Seguretat Social".

 

L'activitat de Joan Carles I

ERC també pregunta per què el Tribunal de Comptes no fiscalitza l'activitat econoòmicofinancera del Rei, la casa reial i la família reial "tenint en compte els innombrables casos que desfilen pels mitjans de comunicació, i alguns pels jutjats, sobre les irregularitats comeses pel rei emèrit (comptes bancaris no declarats, comissions rebudes per influir en l'adjudicació de contractes)".

A la bateria de preguntes també es qüestiona "el generós règim retributiu dels consellers del tribunal i la resta del seu personal. Tota una sèrie de partides pressupostàries en concepte de productivitat, gratificacions, dietes i altres beneficis que s'atorguen amb total opacitat, engrossint un pressupost desmesurat que creix any rere any."

Per tot això, demanen per què es paguen 4 milions d'euros anuals en concepte de productivitat als treballadors o per què es destinen més de 500 euros al dia en dietes.

La política de contractació del Tribunal de Comptes

També pregunten per la "curiosa política de contractació del tribunal", on un de cada set (14%) dels treballadors en plantilla "tenen relació de parentiu". "Una mostra claríssima de nepotisme, incompatible amb un veritable estat de dret", denuncien des d'ERC.

Auditoria al Tribunal de Comptes

ERC també es fixa en l'"absència de fiscalització real sobre els comptes del Tribunal de Comptes, l'òrgan fiscalitzador per excel·lència" i pregunten al govern espanyol si pensa fer una auditoria dels comptes del tribunal i si té previst adoptar mesures legislatives per incrementar la seva transparència comptable.

Finalment, la formació independentista també denuncia que el Tribunal de Comptes actuï com un Tribunal Constitucional, determinant en quins casos la Generalitat de Catalunya és competent, per exemple, per realitzar campanyes institucionals o desenvolupar una acció exterior catalana.

 

Foto principal: La diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa / Mireia Comas