A nivell judicial, sembla que poc hi ha a fer. Com ja s’ha filtrat, la Fiscalia es prepara per a arxivar les investigacions que té en marxa sobre els tripijocs de Joan Carles I. El govern espanyol ho té coll avall i prefereix no ficar-se en aquest jardí. Malgrat tot, davant les “informacions pertorbadores” que van emergint en l’últim any i mig, Pedro Sánchez ha defensat avui que el rei emèrit hauria de donar explicacions, almenys davant la ciutadania, sobre els fets pels quals se l’acusa. En canvi, ha esquivat altres qüestions com la del president Carles Puigdemont, desdient-se de la seva promesa electoral a dur-lo a Espanya.

Ha estat en una entrevista a La Sexta aquest dijous a la nit, on ha assegurat no tenir informació sobre un possible retorn de Joan Carles de Borbó. En qualsevol cas, ha remarcat que la de marxar és una decisió que va prendre ell amb la Casa Reial. Un cop més, també ha deixat clar que “no estem fent cap exercici de favoritisme” i que tots els espanyols són tractats de la mateixa manera per l’Agència Tributària, per la Fiscalia i eventualment per la justícia.

D’aquesta manera, el president del govern espanyol no ha volgut inferir en els plans de la fiscalia d’arxivar les investigacions en marxa. Ara bé, preguntat sobre si hauria de donar explicacions davant la ciutadania, ha respost afirmativament. “Seria convenient que digués quina és la seva opinió sobre aquests fets. Com vaig dir, són informacions pertorbadores”, ha defensat el dirigent socialista. Ha assenyalat que a més són informacions contraproduents perquè “soscaven la confiança del poble espanyol amb les seves institucions”.

Sense sortir del món judicial, ha aparegut la qüestió del president Carles Puigdemont i la promesa electoral de Pedro Sánchez de dur-lo a Espanya. Se n’ha desdit completament. “Qui diu això, o bé menteix, o bé desconeix com funciona la justícia a Itàlia, a Europa, a Espanya”, ha rebatut el president espanyol. En aquest sentit, ha assegurat que ell sempre ha respectat totes les resolucions judicials, fins i tot les que no li han agradat, com la del Tribunal Constitucional declarant inconstitucional el confinament del primer estat d’alarma.

No entendria el ‘no’ d’ERC

Aquesta mateixa setmana s’han presentat els pressupostos de l’Estat i s’inicia la negociació. De moment, ERC ha expressat que, ara per ara, se situa en el no. Davant d’això, el president espanyol no ha volgut entrar en la confrontació, però sí que ha dit que seria “difícil” que un partit “progressista” no donés suport a uns comptes públics que són “socialdemocràcia de manual”. En aquest sentit, ha destacat l’augment de la despesa social, la despesa en polítiques d’habitatge, l’ingrés mínim vital o la “reversió” de les retallades del PP en dependència. Davant les crítiques d’Isabel Díaz Ayuso per suposada discriminació a Madrid, li ha demanat que “ni que sigui una vegada col·labori amb el govern d’Espanya en benefici dels madrilenys”

Falta el CGPJ

El president del govern espanyol ha volgut agrair al PP que hagi desbloquejat en 24 hores la renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. Ara bé, li ha reclamat a Pablo Casado que “compleixi la Constitució” i també accedeixi a renovar el Consell General del Poder Judicial. Ha descartat una reforma del sistema d’elecció, apel·lant que ha estat rebutjada pel Congrés, i ha confiat que aquesta renovació estigui “més a prop” després de l’acord d’avui.

La factura de la llum

Finalment, el president del govern espanyol s’ha reafirmat en el seu compromís que, a finals d’any, els espanyols pagaran una factura de la llum similar a la del 2018. Concretament, ha assegurat que els impostos hauran baixat un 61% i els costos fixos un 50%. I "si cal" prendran noves mesures. “Ara falta la pota europea”, ha assenyalat. En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que ell “no és objecte de cap pressió ni de cap lobby”. Ho ha fet preguntat pel fitxatge del socialista Antonio Miguel Carmona com a vicepresident d’Iberdrola.