Esquerra Republicana (ERC) pressiona Convergència, company de coalició, en matèria fiscal. Els encarregats de traslladar aquesta pressió ha estat el tàndem electoral dels republicans a les generals del 26-J, Gabriel Rufián i Joan Tardà.

En un article publicat avui a El Periódico de Catalunya argumenten que el Govern "té l'obligació" d'estudiar una revisió a l'alça de l'IRPF a les rendes més altes, compensada amb una rebaixa d'impostos a les classes mitjanes i baixes. 

Una idea en plena sintonia amb el que ha defensat sempre l'ara vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que no es tanca a elevar la pressió fiscal als rics. Aquesta idea, però, no agrada als convergents, fins al punt de posar en evidencia les discrepàncies internes per la qüestió impositiva.

De fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descartar ahir una pujada d'impostos, tallant de soca-rel el debat. De fet, Rufián i Tardà admeten també aquestes "legítimes i evidents discrepàncies" en el si del Govern sobre assumptes socioeconòmics,

En l'article, Rufián i Tardà al·leguen que "la immensa majoria" de catalans suporten "una pressió fiscal clarament per damunt de la mitjana espanyola i, al mateix temps, un nivell d'inversió pública molt per sota".

A més, apunten també que les rendes superiors a 110.000 euros a Catalunya estan sotmeses a una pressió "per sota de la mitjana espanyola".

En aquest sentit, el tàndem republicà argumenta que "és del tot injust i injustificable que els ciutadans catalans hagin de pagar més que la resta de ciutadans de l'Estat a perpetuïtat". "És just i necessari que el Govern de Catalunya tingui com a objectiu a mitjà termini, i també a curt fins a on sigui possible, suavitzar la pressió fiscal i alleugerir la càrrega impositiva sobre les famílies", defensen. 

De fet, opinen que és "xocant" que s'estigui tolerant que "grans fortunes tributin menys, molt menys, que una família de classe mitjana".