El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, estudia la possibilitat d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes dels catalans. El conseller, que espera comptar amb el suport de la CUP als pressupostos de la Generalitat per aquest any, ha admès que aquesta opció s'ha posat sobre la taula en el marc de les negociacions pressupostàries, però ha aclarit que encara no hi ha una decisió presa.

Preguntat per la posició del Govern, ha afirmat: "Estem disposats a estudiar-ho tot i a considerar totes les opcions sempre que siguin raonables i sostenibles. Estem escoltant les propostes que ens arriben i les estem valorant conjuntament amb els grups que ens les fan". La tarifa de l'IRPF a Catalunya té 10 trams –davant dels cinc estatals– i, en l'actualitat, el tipus màxim és del 48%.

Així mateix, en una entrevista a Efe, el conseller ha assegurat avui que preveu que l'economia catalana creixi entorn d'un 3% aquest any, per damunt del conjunt de l'Estat, que hauria de créixer un 2,7%, segons les previsions del Govern espanyol. En auqest sentit contempla que el Producte Interior Brut (PIB) català "creixi prop del 3% i si fóra possible una mica més, millor". Catalunya es va mantenir el 2015 com la comunitat amb major PIB d'Espanya i va tancar l'any amb un increment del 3,4%, segons les dades de l'Idescat.

Optimisme

Segons el parer de Junqueras, "hi ha elements que continuen convidant a un cert optimisme", com el bon comportament del turisme, de les exportacions o la inversió estrangera. El titular d'Economia de la Generalitat ha ressaltat que l'economia catalana seguirà creixent el 2016 de forma "molt superior" al seu dèficit.

En canvi, Junqueras ha subratllat que l'economia espanyola, "fins i tot comptant que compleixi la previsió de creixement del 2,7%", continuarà creixent "molt per sota" del seu nivell de dèficit públic, de manera que "quant al creixement real, el seu comportament continua sent clarament negatiu".

Creixement real

En aquest sentit, el conseller ha alertat que els únics instruments que poden "limitar l'amenaça de l'esclat de la bombolla formada per l'oferta monetària i el deute públic" són el creixement de l'economia i "una mica d'inflació", i ha contrastat el "creixement real" de l'economia catalana amb la dinàmica de l'economia espanyola.

"Malgrat que les xifres han millorat globalment els últims anys, amb el dèficit més petit i amb el creixement més gran de l'última dècada, tot i així, el dèficit de l'economia espanyola va ser el doble de gran que el creixement", ha afirmat.