El debat sobre l’IRPF ha fet cruixir els equilibris interns dins del Govern i ho ha fet al màxim nivell. El president, Carles Puigdemont, ha sortit avui a tallar d'arrel el debat sobre la proposta que la passada setmana havia obert el vicepresident, Oriol Junqueras, per la possibilitat d'apujar aquest impost a les rendes més altes. 

Puigdemont ha assegurat en un dinar davant 150 empresaris que el Govern treballa perquè a la llei d’acompanyament dels pressupostos “no hi hagi cap pujada d’impostos”. “No volem tocar l’IRPF ni imaginar noves figures impositives”, ha assegurat el president.

Junqueras, disposat a estudiar-ho

La setmana passada el vicepresident havia plantejat aquest debat en una entrevista a Efe, en ser interrogat sobre les negociacions amb la CUP sobre els pressupostos i la proposta d’aquest grup d’incrementar l’impost a les rendes més altes. “Estem disposats a estudiar-ho tot i a considerar totes les opcions sempre que siguin raonables i sostenibles”, va assegurar.

El malestar a Convergència per aquestes declaracions es va fer evident amb la contundent rèplica l’endemà al vicepresident per part de la consellera de Presidència, Neus Munté, que va descartar que damunt la taula de l'executiu hi hagués cap iniciativa en aquest sentit.

El programa de Junts pel Sí es va convertir en el principal argument per rebutjar la proposta, atès que el compromís electoral es basa en la idea de reduir la pressió fiscal sobre les rendes mitjanes i baixes. No obstant això, JxSí va aprovar el passat mes de març en el ple sobre emergència social una proposta de la CUP on es compromet a “estudiar la implementació de noves figures fiscals, i millorar les ja existents”, entre les quals l’IRPF, per “incrementar els nivells d’ingressos” de la Generalitat.

El debat, per tant, seguia obert i aquest matí ha estat el secretari d’Economia, Pere Aragonès, qui ha sortit a insistir en aquesta proposta, assegurant que els canvis impositius a les rendes més altes servirien per disposar de més recursos i no haver de dependre tant dels Fons de Liquiditat Autonòmica.

En ser interrogada al respecte durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, Munté ha deixat clar aquest migdia que l’avantprojecte amb què treballa l’Executiu per a la llei d’acompanyament no contempla cap increment de l’IRPF. La consellera, no obstant, ha evitat entrar a contradir Junqueras i el seu departament, i ha recordat que tant els pressupostos com les mesures fiscals i financeres que l’acompanyen està en procés de negociació al Parlament.

Qui sí que ha replicat obertament al Departament d'Economia ha estat, però, el president. I l'IRPF s'ha convertit en la primera discrepància que els socis de Govern ventilen de manera pública.