Aquesta setmana marcada per les protestes de la pagesia arreu de l'Estat i especialment a Catalunya, on van col·lapsar Barcelona i van entrar a les institucions amb reunions amb el Govern, la presidenta del Parlament i també els grups parlamentaris, acaba amb el registre per part d'ERC d'una proposició no de llei en línia amb les reclamacions que els agricultors i ramaders han expressat durant els últims dies al carrer. Concretament, els republicans demanen al govern espanyol mesures "urgents" com la flexibilització de les exigències burocràtiques a les ajudes de la PAC (la política agrària comuna), una de les principals exigències dels pagesos catalans durant les jornades reivindicatives, com demostraven les pancartes amb el lema "stop burocràcia". Des d'ERC donen tres mesos a l'executiu per canviar els criteris de repartiment dels recursos europeus perquè es destinin "majoritàriament" als petits i mitjans productors i insten a l'Executiu espanyol a paralitzar la negociació d'acords de lliure comerç amb tercers països i a aplicar un major control de les importacions a través de clàusules de mirall amb països de fora de la UE. 

En el text, els republicans fan referència a les mobilitzacions dels últims dies que descriuen com una resposta "desesperada" després que les demandes dels pagesos hagin estat "ignorades" pel govern espanyol. Cal tenir en compte que des del Govern de la Generalitat, el conseller d'Agenda Rural, David Mascort, ha donat suport a les protestes dels pagesos però recordant-los que les competències en aquesta matèria per donar resposta a les seves peticions són del govern espanyol. "La situació ha arribat a un punt límit i no únicament a Espanya, sinó que també els agricultors i ramaders de França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Polònia i Romania han parat l'activitat i la de les ciutats en les quals s'han manifestat per a exposar el seu cansament davant la falta d'acció per part de les administracions competents davant la crisi econòmica que viu el sector", remarquen des d'ERC, fent referència a les protestes de la pagesia arreu del continent des de finals de febrer. 

Suport a la pagesia des del Congrés 

El passat dimecres, coincidint amb la jornada en que els pagesos catalans van arribar amb els seus tractors a Barcelona, col·lapsant la capital catalana, tant ERC com Junts van fer bandera de les seves reivindicacions a la sessió de control al govern espanyol al Congrés els Diputats. Isidire Galvín, diputat de Junts, alertava d'una “crisi sistèmica que s'ha anat aguditzant els últims anys fins a fer-se insostenible” i ha reprovat els “atacs injustos de danys ambientals que no són certs”. Per part d'Esquerra, Teresa Jordà -que fins al mes de juny del 2023 era la consellera del ram a Catalunya- considerava que les mobilitzacions i protestes d'aquests dies són “un símptoma inequívoc que el sector productor d'aliments pateix molt” i ha apuntat a dues realitats: els “efectes devastadors del canvi climàtic” i les “exigències desmesurades” del sector primari. Davant les seves paraules, Pedro Sánchezes va comprometre a “enfortir” la Llei de la Cadena Alimentària, a simplificar els tràmits de la Política Agrària Comuna (PAC) i a implementar les clàusules mirall, en línia amb el que ara demana ERC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!