Els polítics escolten els pagesos. Un grup d'una cinquantena d'agricultors i ramaders que s'han quedat a Barcelona han fet el camí fins al Parlament. Però no pas per manifestar-se, com ahir van demostrar saber fer o com és habitual que passi davant la casa de tots els catalans quan un grup d'ells està enutjat amb el funcionament de les coses. Lluny de crits i gesticulacions, els pagesos han optat per continuar la via del diàleg que ja van posar en marxa aquest dimecres a la tarda (van reunir-se amb el president Pere Aragonès i el conseller David Mascort).

Del total de presents, una delegació conformada per vuit pagesos s'han trobat primer amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, i després amb representants de la majoria de partits (s'han deixat veure diputats del PSC, ERC, Junts, la CUP, els comuns i Cs). Mentrestant, a fora, la resta de presents han anat fent temps mentre passaven les hores. A les portes del parc de la Ciutadella han arribat a les 9 hores, però fins passades les 13 hores no ha tingut la compareixença de premsa per explicar com han anat les reunions amb els polítics.

La sensació aquest dijous ha estat "bona", després d'una jornada, la d'ahir, que va deixar un gust "amarg" perquè no es tenien totes que la part política complís les seves promeses, malgrat reconèixer la victòria d'haver-se reunit amb Aragonès i Mascort. Les trobades d'avui han permès incrementar aquesta confiança: amb Anna Erra han intercanviat punts de vista i "coincidit" en alguns aspectes. I amb els partits, encara millor: els grups polítics han acordat amb els pagesos presentar una proposta de resolució a la Comissió d'Agricultura del Parlament que ha permès prioritzar "tres punts clau".

En primer lloc, la cambra instarà el Govern a "revisar tècnicament les restriccions d'aigua aplicades a les diferents casuístiques de la pagesia", la demanda "més important" després de les recents prohibicions per la sequera, i que han afectat especialment el món primari. En segon lloc, es demana "agilitzar el pagament dels ajuts pendents d'abonar", ja que manca encara la bonificació del 2022 i 2023. "A altres llocs d'Espanya s'han pagat i aquí, no", han criticat els portaveus. I, en tercer lloc, treballar conjuntament amb la resta d'institucions governamentals i legislatives competents per impulsar la racionalització de la burocràcia", una de les grans queixes que van manifestar agricultors i ramaders per la quantitat de paperassa que han d'emplenar cada dia. Amb tot, els pagesos han demanat que aquesta resolució s'aprovi de manera immediata, i han advertit que mantindran les mobilitzacions fins que això passi. "Estem satisfets, però la lluita no s'acaba, es transforma", han sentenciat.

Un dimecres diferent

Va ser un dimecres diferent per als veïns de Barcelona, que des de primera hora de la tarda van veure la ciutat inundada per treballadors del camp vinguts de tots els punts del territori. Les principals artèries de la capital van quedar ofegades pels clàxons dels tractors i posteriorment van fer d'aparcament per als immensos vehicles mentre els seus usuaris van desfilar fins al palau de la Generalitat, on estava prevista la reunió amb els principals noms del Govern.

Després de la trobada, David Mascort va emplaçar la pagesia a "fer les coses millor" de forma conjunta per resoldre les principals queixes del sector, entre les quals hi ha les restriccions per la sequera, la burocràcia, i els controls i les normatives mediambientals que suposen un greuge comparatiu per als productes catalans. Per això, el conseller d'Acció Climàtica ha instat la pagesia a reunir-se en deu o quinze dies per fer una "anàlisi concreta" del problema. L'anunci, que es va traslladar al públic a la plaça Sant Jaume, no va acabar de satisfer tots els pagesos, que van exigir garanties. Alguns dels professionals del camp van optar per fer el llarg viatge cap a casa aquest dimecres a la nit, mentre que la resta han dormit a la capital i marxat a primera hora del matí (a excepció del petit col·lectiu que s'ha dirigit al Parlament).