Les protestes dels pagesos, mobilitzats des de fa tres dies, han tornat a adquirir protagonisme aquest dijous al Parlament. De fet, una representació d'aquests s'ha traslladat fins a la cambra catalana per reunir-se amb la presidenta Anna Erra i els grups parlamentaris. La primera interpel·lació del ple d'aquesta jornada ha estat justament sobre aquest sector, feta per Esquerra Republicana al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Durant la seva intervenció, Mascort ha assegurat entendre el "desencís" que tenen els pagesos i ha assenyalat que els dos principals problemes que pateixen són la "dificultat que tenen per repercutir en els preus l'augment de costos que pateixen i la burocràcia". En aquest sentit, ha manifestat que és "plenament conscient" d'aquestes problemàtiques i que "fa molt de temps" que el Govern treballa per revertir-les. Davant d'aquesta situació, el titular d'Acció Climàtica ha volgut fer una crida per "treballar plegats" amb el sector: "Així ens en sortirem, és com ho fem sempre quan afrontem els reptes de país, i treballarem en les demandes del sector primari".

🔴 Vaga dels pagesos, DIRECTE | Última hora dels tractors a Barcelona

Paral·lelament, David Mascort també ha fet balanç que ell mateix i el president Pere Aragonès van mantenir dimecres a la tarda amb representants de pagesos al Palau de la Generalitat. En aquesta línia, ha recordat que la reunió que es va produir no era de treball, sinó que era per "recollir les demandes i exigències del món rural", que són les que expressen el "sentir general" que tenen i que es podria "generalitzar" a tota Europa. El conseller ha afirmat que les reivindicacions dels pagesos també les fan seves i ha alertat del "distanciament que s'està produint entre el món urbà i el rural". En el seu discurs, Mascort ha tornat a apuntar a la llei de la cadena alimentària, i ha destacat que Esquerra Republicana ja havia alertat que "no era prou bona" i que alguns dels problemes que tenen els pagesos venen d'aquesta normativa: "Ara el president Pedro Sánchez ja ha assenyalat que s'ha de modificar". Encara sobre aquesta qüestió, el responsable d'Acció Climàtica ha volgut treure pit de la gestió del Govern i ha indicat que han desplegat "el 70% de les mesures" de l'agenda rural.

ERC retreu a Junts que es vulguin presentar com a "salvadors de la pagesia"

La resposta de David Mascort ha arribat a una intervenció inicial de la diputada d'Esquerra Republicana, Alba Camps. La parlamentària ha asseverat que el seu grup sent "orgull per les mobilitzacions històriques" que estan protagonitzant els pagesos al llarg d'aquesta setmana i ha promès que això es traslladarà en "accions concretes els pròxims dies i mesos" al Parlament. Al mateix temps, ha aprofitat per llançar un dard a Junts per Catalunya: "No s'entén que es presentin com a salvadors de la pagesia quan han ostentat competències durant gairebé 30 dels últims 40 anys". "Alguna responsabilitat, per acció o per omissió, ha de tenir Junts", ha etzibat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!