Esquerra Republicana ha reclamat aquest dissabte a Interior una "investigació àgil i diligent" per aclarir si hi ha hagut casos de "males pràctiques" en el cos dels Mossos d'Esquadra en les actuacions policials per les mobilitzacions en suport a Pablo Hasél. En un comunicat, la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret, defensa que en cas que no s'hagin seguit els protocols o no s'hagi actuat amb proporcionalitat caldrà "depurar responsabilitats per no posar en dubte la professionalitat de tot un cos".

"El dret a manifestació s'ha de garantir sempre", diu Vilaret, que també veu urgent la formació d'un nou govern per "adaptar el model policial". Segons afirma, cal "un model democràtic, que ha d'estar basat en la confiança mútua entre els cossos de seguretat, els servidors públics i la ciutadania".

En el comunicat, ERC reitera el seu "absolut rebuig a la sentència contra el raper Pablo Hasel perquè vulnera la llibertat d'expressió" i se suma a les peticions per la seva posada en llibertat.

Les protestes

En la darrera nit d'aldarulls per l'empresonament de Hasél han resultat ferits sis manifestants i vuit mossos i hi ha quatre detinguts. Les polèmiques actuacions dels Mossos en aquestes protestes s'han vist agreujades per la pèrdua d'un ull d'una manifestant per, presumptament, una bala de foam. Tot i això, Mossos d'Esquadra han fet pinya i un bloc compacte sobre possibles ingerències polítiques. El debat sobre el model d'ordre públic, les seves actuacions aquests dies en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél i el cansament del cos que va arrossegant un malestar des del referèndum de l'1-O ha topat ara amb les negociacions per a la investidura on el debat polític els ha tornat a posar al centre.

Els comandaments han tancat files amb els antiavalots, s'ha defensat i avalat l'actuació de les unitats d'ordre públic al carrer aquests dies, Brimo i Arro, i s'ha destacat la feina que estan fent a tot el territori.