Més de quaranta anys després de la restauració la democràcia, els partits catalans encara no han estat capaços de posar-se d'acord per elaborar i aprovar una llei electoral pròpia, fet pel qual Catalunya segueix obeint en cada cita electoral a la legislació espanyola. ERC ha mogut fitxa i està decidida a liderar l'aprovació, ha assegurat la portaveu, Marta Vilalta, en roda de premsa.

Els republicans han reobert el debat i ho han fet posant-se en contacte amb tots els grups del Parlament excepte Vox. En concret, els d'Oriol Junqueras han enviat un document per començar a articular una ponència conjunta per a l'elaboració d'una Proposició de llei electoral i així "superar una mancança de país", en paraules de Vilalta.

Segons ha detallat la dirigent en roda de premsa, estan convençuts a liderar aquesta aprovació perquè fa massa temps que existeix aquesta anomalia, i en especial per superar els elements "més obsolets i desfasats de l'actual legislació electoral espanyola".

Feina feta

A preguntes dels periodistes sobre què els fa pensar que aquesta vegada l'intent no fracassarà després de diverses ocasions en què no ha estat possible, la dirigent ha contestat que no ho deixaran d'intentar "perquè sigui difícil".

Per planificar la feina, proposen abordar-ho a partir de la feina feta durant la VIII i X legislatura, unificant els treballs i procediments en curs de la Iniciativa Legislativa Popular sobre la qüestió.

ERC insisteix que és important que el document vagi més enllà de resoldre com es tradueixen els vots en escons, per la qual cosa considera que cal una "reforma integral" que inclogui aspectes socials, fent una revisió feminista de la legislació electoral. Així mateix, busca obrir el debat sobre el vot jove a partir dels 16 anys, garantir el vot exterior i els drets de les persones migrades.

Precisament, la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament va aprovar a petició d'ERC diverses audiències en el marc de la Iniciativa Legislativa Popular de la Proposició de Llei Electoral de Catalunya, que està en marxa pendent de celebrar noves compareixences.

Entre les compareixences plantejades per ERC que s'han aprovat hi ha les politòlogues Gemma Ubasart o Sílvia Claveria, el jurista José Luís Martí o veus especialitzades en investigació electoral com Marcia Serra, Jordi Barrat o Carlos Fernández Esquer.

Per als republicans, la ponència conjunta és el procediment legislatiu més "plural i adequat" per assolir l'objectiu marcat per l'Estatut de disposar d'una llei electoral pròpia, i des del partit remarquen que la proposta està oberta a rebre esmenes "per sumar-hi tothom".