Unidas Podemos va apretar fins a l'últim minut per a intentar colar un impost a les grans fortunes a les conclusions de la comissió de reconstrucció del Congrés dels Diputats. No obstant això, aquesta nova taxa va acabar saltant pels aires en les negociacions amb els seus socis de govern, renunciant a plasmar-hi aquesta mesura fiscal. L'esborrany pactat parla, en termes ambigus, que "aportin més qui més tinguin perquè rebin més qui més ho necessiten". Davant d'aquesta nova renúncia, ERC ha registrat en les seves esmenes una taxa del 3% per a les grans fortunes. Està per veure què votaran els grups parlamentaris que conformen el govern espanyol.

Concretament, a nivell fiscal, els republicans demanen "crear un impost a les grans fortunes de més d'un milió de euros mitjançant un tipus impositiu de el 3%". Per altra banda, reclamen "implementar un impost a les transaccions financeres que realment gravi els productes més especulatius", incrementar a un 0,06% l'impost sobre els dipòsits bancaris, o incrementar en dos punts la tarifa sobre les rendes d'estalvi superiors a 100.000 euros i en cinc punts les superiors a 150.000 euros, arribant fins al 28% i gestionant aquest augment al 50% amb les comunitats. 

En l'àmbit tributario, els republicans també volen revisar el règim de les SOCIMIS, que actualment tributen al 0% de l'impost de societats, perquè ho facin almenys al 15%, o "eliminar els privilegis fiscals a determinades societats financeres com les SICAV".

En el text registrat per ERC, justifiquen les esmenes presentades en matèria fiscal perquè "l'actual proposta és massa genèrica i no concreta cap mesura específica per a assolir l'objectiu que diu perseguir".

Aquest migdia finalitzava el termini per a registrar les esmenes a l'esborrany de conclusiones del PSOE i Unidas Podemos. Aquest dimecres, els quatre grups de treball es reuniran per a debatre i votar les esmenes i les conclusions. Divendres la comissió es reunirà per a aprovar les conclusions definitives.

Renúncia de Podemos

Malgrat que Unidas Podemos va anunciar la intenció de portar l'impost a les grans fortunes a la comissió de reconstrucció, finalment va saltar pels aires en la seva negociació amb el PSOE. En el text registrat a última hora la setmana passada, els dos socis de La Moncloa defensen "avançar en la seguretat jurídica, certesa i progressivitat" del sistema fiscal espanyol, "a fi que aportin més els qui més tenen perquè rebin més els qui més el necessiten" i aposten per "desenvolupar de manera efectiva una fiscalitat verda, segons les recomanacions de la Unió Europea". Però no van més enllà d'aquests termes genèrics.