Pedro Sánchez i Pablo Iglesias debaten perquè els qui més tenen paguin més. Ja era un compromís del govern de coalició i ara ho veuen més necessari davant la crisi del coronavirus. Els grups del PSOE i Unidas Podemos estan estudiant portar al Congrés dels Diputats una pujada de l'IRPF per a les rendes altes i per al rendiment de capitals, segons ha confirmat Jaume Asens. Aquesta proposta la vehicularien sota el paraigua de la Comissió per a la Reconstrucció de la cambra baixa, que aquesta setmana ha començat a treballar. Segons avança El Confidencial, ja hi hauria principi d'acord entre president i vicepresident.

D'aquesta manera, Sánchez i Iglesias volen avançar en una "fiscalitat progressiva", que ja portaven en el programa de coalició. La necessitat s'ha accentuat amb la factura que deixarà el coronavirus per als comptes públics. En el programa de govern, les dues formacions preveien un increment del 2% del tipus impositiu per a les rendes superiors als 130.000 euros i del 4% per als qui superin els 300.000 euros. Pel que fa al tipus estatal sobre les rendes de capital, pujarien quatre punts per a les superiors als 140.000 euros.

Aquesta iniciativa arribaria a la Comissió per a la Reconstrucció de la mà d'Unidas Podemos i amb el suport del Grup Socialista. Això sí, caldrà negociar amb la resta de grups, perquè no disposen de majoria absoluta. Si bé no hauria de tenir problemes amb els grups d'esquerres, sí que en podria tenir amb el PNB i amb Ciutadans, nou aliat del govern espanyol.

Per altra banda, també podrien portar a la comissió l'impost a les grans fortunes, de nova creació, que reclamava Podemos. Substituiria l'impost sobre el patrimoni i la seva recaptació s'estima al voltant del 1% del PIB, uns 11.000 milions d'euros. Gravaria els patrimonis superiors a un milió d'euros de forma progressiva.

Aquest mateix dijous, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, ja ha avançat que hi havia marge per a l'entesa. La formació d'Iglesias havia plantejat la creació d'un nou impost a les grans fortunes, en el qual han insistit durant els últims dies. Per contra, el PSOE es mostrava "més decantat per fer una revisió" de l'actual sistema impositiu, segons Asens.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram