Esquerra Republicana no demanarà la dimissió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, però si que l'insta a acceptar ser suspesa fins que es resolgui el seu cas, seguint l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament que estableix la suspensió d'un diputat quan se li obre judici oral per delictes vinculats amb la corrupció. "El que demanem és que en base al reglament del Parlament de Catalunya pugui avenir-se a suspendre la condició de diputada de forma temporal i preservar el Parlament i garantir-ne l'exemplaritat i l'honorabilitat de la cambra", ha dit la portaveu d'ERC Marta Vilalta en roda de premsa aquest dilluns, on ha esperat que Borràs decideixi "fer un pas al costat" i assumeixi aquesta suspensió "temporal": "És una decisió reversible, això és molt important, és el que garanteix la presumpció d'innocència", ha recordat la portaveu dels republicans, ja que si se suspèn Borràs i després és absolta, podria tornar al seu càrrec.

 

Les paraules de Vilalta arriben la mateixa jornada en que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que si Borràs fos d'Esquerra Republicana, hauria estat apartada. Aquest cap de setmana justament Borràs ha estat ovacionada i acompanyada pels seus seguidors que li han donat suport, i ha demanat que s'elimini l'article 25.4 del reglament per ser "imperfecte". Vilalta ha marcat distància amb aquesta voluntat de Borràs, que tot i  assegurar que ERC vol que aquesta situació es resolgui amb el màxim consens possible, ha afirmat que no comparteixen les paraules de Borràs que demanen revocar l'article: "No creiem que s'hagi de fer a mida per ningú (...) No considerem que un reglament del Parlament es pugui canviar a mida per les necessitats d'una persona". 

En tot moment Borràs ha assegurat no sentir-se interpel·lada per aquest article, ja que assegura que no ha comès cap delicte i en tot cas, es declara víctima d'una persecució política. Per ERC, els delictes pels quals es persegueix la presidenta no són objecte de repressió, sinó que "encaixa amb la corrupció", segons les informacions que han transcendit fins ara. Per això, Vilalta ha assegurat que el cas Borràs és diferent al d'aquelles persones perseguides per qüestions relacionades amb l'1 d'octubre: "És diferent. Així s'ha de poder dir, per respecte a les persones que estan essent o han sigut represaliades en els darrers anys en el nostre país". 

En qualsevol cas, els republicans han reiterat que qui ha de prendre la decisió és la presidenta del Parlament, i han demanat que ho faci preservant la institució. Així mateix, ha reiterat les paraules d'Aragonès assegurant que si Borràs fos d'ERC, hauria estat apartada, i un cop fet el judici, es prendria una decisió sobre si restituir-la o no. En qualsevol cas, ha apostat perquè aquesta qüestió no afecti el pacte de Govern de la Generalitat. "Fem èmfasi de la voluntat per pactar els passos que vinguin amb Junts, CUP i comuns", ha insistit Vilalta, malgrat que aquesta unitat cada vegada és veu més difícil d'assolir, ja que Junts demana fer un front comú per protegir Borràs.