La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que vol revocar l'article 25.4 del reglament de la cambra que permet suspendre els diputats als quals se'ls acusa de corrupció. La també presidenta de Junts, que actualment està sent investigada per un presumpte delicte de malversació de fons públics quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha argumentat: "Un article imperfecte no pot comportar una decisió injusta en drets fonamentals". En aquest sentit, ha al·ludit al seu cas i ha afirmat que ho diu per ella, però també "per a qualsevol diputat". En un acte de partit a Sant Celoni, la presidenta del Parlament ha insistit que aquesta institució ha de defensar els drets fonamentals, com la presumpció d'innocència, i ha afirmat que aquest article "ho vulnera".

 

Borràs, fa uns dies, ja va carregar contra l'article que veta els parlamentaris investigats per casos de corrupció. La presidenta del Parlament va obrir la II Cimera contra la corrupció amb un discurs que va referir-se a la seva causa judicial pel presumpte fraccionament de contractes. Va avisar que existeix una utilització de l'acusació de corrupció amb finalitats interessades: "En democràcies viciades amb tics autoritaris, la corrupció també pot deixar de ser un problema que cal eliminar i convertir-se de manera perversa en una arma per combatre la dissidència política". El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va processar, i llavors la presidenta va comparèixer amb pressions des de dins de l'executiu, que molts havien demanat que no posés en perill el prestigi de la institució. "Vull expressar públicament quines són les raons per les quals no tinc cap intenció de fer un pas al costat", va dir Borràs a l'inici de la seva intervenció, on va insistir que no pensa deixar el càrrec: "Soc innocent i ho reitero una vegada més encara que només sigui per a aquells que s'atreveixen a proclamar la meva culpabilitat".

La interlocutòria del TSJC, que l'ha deixat a un pas del judici, recull que hi ha indicis per jutjar-la a ella i la resta de membres implicats per prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. La presidenta de la cambra, però, ha assegurat que són acusacions fruit d'una repressió judicial: "No he comès cap delicte, em sento especialment orgullosa de la feina feta a la Institució". Borràs ha estat molt crítica amb aquells que demanen que respecti l'honorabilitat del Parlament, en clara referència a ERC: "Mai he pretès que ningú m'absolgui per ser independentista. El que censuro és que es vulgui aprofitar l'autoritària justícia espanyola com a excusa per apartar-me políticament. Denuncio que se'm vulgui condemnar abans de ser jutjada".

Suport a la presidenta

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha rebut aquest dissabte passat l’escalf dels seus seguidors en un acte organitzat pel seu grup de suport, que pretén defensar la seva innocència en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes, on la presidenta està processada per prevaricació i frau administratiu, entre altres delictes vinculats amb la corrupció. En total, a l'Ateneu Barcelonès, on s'ha celebrat l'acte hi han assistit més de 400 persones: sala plena, sala annexa habilitada i gent a fora que ha esperat gairebé dues hores a què sortís la presidenta, ja que l'aforament estava complet. Els seguidors han mostrat una pancarta amb el missatge "no és justícia, és venjança". A dins, han pres la paraula presencial i telemàticament personalitats com Carles Puigdemont, Quim Torra o Ferran Mascarell. Davant tot aquest suport, Borràs, visiblement emocionada, ha assegurat que "mai tindrà prou energia per donar les gràcies" a la gent que l'acompanya: "Gràcies a la vostra força jo m'alço".