Després que aquesta setmana sortís a la llum que el govern de Mariano Rajoy va autoritzar negocis per tal que la consultora Everis, presidida per l'exministre de Defensa de José Maria Aznar Eduardo Serra, vengués armament a l'Aràbia Saudita, ERC ha entrat diverses preguntes al Congrés dels Diputats en les quals demana informació al govern espanyol sobre aquest contracte, així com el possible paper del rei emèrit en aquest afer. 

El problema principal rau en el fet que l'ONU prohibeix la venda d'armes a països en conflicte i, en el cas de Riad, està en guerra amb el Iemen. A més, existeixen diverses resolucions del Parlament Europeu en les quals reclamen als estats membres que compleixin la normativa comunitària i deixin de vendre armes a l'Aràbia Saudita per la seva implicació en aquest combat. Per això, Rajoy va ocultar aquests contractes tant a l'ONU com a la UE, ja que el seu Executiu va declarar que s'havien venut 21 sistemes porta morters i un morter, però la realitat és que van ser almenys 151 morters de diferents calibres i 100 sistemes de morter.

Preguntes d'ERC

En aquest context, segons ha publicat en el seu Twitter la diputada Marta Rosique, ERC ha entrat un reguitzell de qüestions al respecte. En primer lloc li ha demanat sobre l'opinió que li mereixen aquests contractes i si l'actua Executiu de Pedro Sánchez els hauria autoritzat. També, vol saber si creu que va existir un tracte preferencial amb Everis, ja que Rajoy i Serra van formar part del govern d'Aznar.  Una altra de les peticions és sobre el possible paper que hauria pogut tenir el rei emèrit Joan Carles I, que manté una bona relació amb la monarquia que regna a l'Aràbia Saudita. 

marta rosique

A més, li hi ha demanat sobre les accions que ha fet el govern espanyol després que el cas sortís a la llum i, per tant, si s'ha reunit amb Rajoy o Serra per abordar aquest afer o si en tenia coneixement abans que eldiario.es publiqués aquesta informació o sobre l'existència de qualsevol contracte de venda d'armes que no compleixi amb els criteris de l'ONU o la UE. 

Els republicans també volen saber si els contractes d'Everis tenien alguna clàusula de control o compromís amb el destí final. "Si al final es confirma la troballa de l'ús de material d'origen espanyol venut a Aràbia Saudita en el conflicte, quines conseqüències tindrà? Qui assumirà les responsabilitats d'aquestes decisions?", ha reclamat ERC en les seves preguntes.

El paper del Govern actual

Ara bé, les qüestions dels republicans no s'han quedat aquí i també han preguntat a l'Executiu actual sobre el seu paper en la venda d'armes. Primer de tot, li demana sobre el fet que Itàlia i els Estats Units hagin decidit aturar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita alhora que vol saber si Espanya seguirà els mateixos passos. Aquesta formació també està interessada a conèixer si les armes venudes a Riad poden acabar emprant-se en el conflicte del Iemen.

"De quina forma, més enllà de les paraules i el compromís amb l'Aràbia Saudita, s'assegura el govern espanyol que els projectils que la guàrdia fronterera saudita no els utilitza contra els rebels houthies (del Iemen) no tenen origen espanyol'", és una de les qüestions que entra ERC. 

El partit independentista també demana informació sobre si l'Executiu encapçalat per Pedro Sánchez afegirà "una clàusula social amb l'empresa Everis en les externalitzacions que té aquesta" o si es planteja "promoure la transparència en el comerç d'armes".