El Govern espanyol va ocultar l'any 2018 la venda de la gran majoria de morters a l'Aràbia Saudita. Els va vendre la consultora Everis (presidida per l'exministre de Defensa d'Aznar, Eduardo Serra) i una filial, que només van declarar davant del Congrés, l'ONU i el Tractat sobre el Comerç d'Armes menys d'una dècima part de les armes que realment es van pendre a Riad. Per això van cobrar gairebé 90 milions d'euros.

Segons una investigació de ElDiario.es, l'Estat va declarar que s'havien exportat només 21 sistemes porta morters i un morter, però la realitat és que van ser almenys 151 morters de diferents calibres i 100 sistemes de morter. Aquest mitjà també assegura que aquests morters espanyols s'estan utilitzant en la guerra del Iemen i que s'"exporten sense cap control o bé s'estan ocultant als informes que es remeten tant al Congrés com a rellevants institucions internacionals", ja que la la majoria no consten als documents oficials.

ElDiario.es ha obtingut aquest número creuant les dades de Comerç Exterior de Duanes amb la informació dels contractes d'Everis i dels vaixells de càrrega saudites. Els números són evidents i el Govern no ha volgut fer declaracions al respecte.

Un contracte autoritzat per Rajoy

Aquesta mateixa setmana sortia a la llum que el govern de Mariano Rajoy va autoritzar negocis a fi que la consultora Everis. El negoci entre Everis i l'Aràbia Saudita hauria tingut lloc el 2017 i comptaria amb l'aprovació del govern de Rajoy. En aquell moment, l'Aràbia Saudita ja estava implicada en la guerra del Iemen i el Parlament Europeu demanava que no es vengués armament a aquell país davant del risc que fos utilitzat en aquest conflicte, com va acabar passant.

Diverses resolucions del Parlament Europeu reclamen als estats membres que compleixin la normativa comunitària i deixin de vendre armes a l'Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra del Iemen. Es calcula que aquest conflicte bèl·lic ja hauria provocat la mort de 230.000 persones.

El govern del PP de Mariano Rajoy va optar per no escoltar les institucions europees i va preferir autoritzar Everis a fi que firmés contractes amb els saudites. Eldiario.es afirma que haurien venut 250 morters i 175.000 projectils explosius.

Imatge principal: L'expresident de Mariano Rajoy / EFE

esidente de Mariano Rajoy / EFE