El govern de Mariano Rajoy va autoritzar negocis per tal que la consultora Everis, presidida per l'exministre de Defensa de José Maria Aznar Eduardo Serra, vengués armament per valor de més de 108 milions de dòlars al govern de l'Aràbia Saudita.

Segons una investigació de Eldiario.es, el negoci entre Everis i l'Aràbia Saudita hauria tingut lloc el 2017 i comptaria amb el vist i plau del govern de Rajoy. En aquell moment, l'Aràbia Saudita ja estava implicada en la guerra del Yemen i el Parlament Europeu demanava que no es vengués armament a aquell país davant el risc que fos utilitzat en aquest conflicte, com va acabar passant. 

El citat mitjà recorda que diverses resolucions del Parlament Europeu reclamen als estats membre que compleixin la normativa comunitària i deixin de vendre armes a l'Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra del Yemen. Es calcula que aquest conflicte bèl·lic ja hauria provocat la mort de 230.000 persones.

Rajoy no va fer cas

El govern del PP de Mariano Rajoy va optar per no escoltar les institucions europees i va preferir autoritzar Everis per tal que firmés contractes amb els saudites. Eldiario.es afirma que haurien venut 250 morters i 175.000 projectils explosius.

Segons un dels contractes que van firmar ambdues parts, Everis es comprometia a aconseguir l'autorització pertinent del govern espanyol per exportar les armes.

La consultora, a més de vendre armes a països que estan en guerra i a dictadures que vulneren els drets humans, assegura estar compromesa amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. 

El contracte

El contracte amb l'Aràbia Saudita contenia diverses clàusules de confidencialitat i estava signat pel ministre d'Interior saudita i per Leon Bitar, el vicepresident de la secció de Defensa d'Everis. El mitjà que ha dut a terme la investigació apunta que en diverses ocasions ha intentat contactar amb Everis però sense obtenir resposta.

El juny de 2017, Everis va signar un primer contracte de 29 milions de dòlars amb el govern saudita per vendre sistemes de morter i, al cap de poques setmanes, la consultora es va fer amb el 49,99% de la companyia NTGS, que es dedica a fabricar munició i morters. Una setmana més tard, NTGS va signar un segon contracte amb el govern saudita per vendre projectils i els propis morters. Aquest segon contracte superava els 79,7 milions d'euros.

Fonts d'Everis han explicat que es va dividir el negoci per evitar que es vinculi la consultora amb la venda d'armament. "La intenció és simular que no comercialitzem amb armes si no amb sistemes electrònics", explica un extreballador de l'empresa. 

 

Foto principal: Imatge de recurs d'una arma / Unsplash - Bexar Arms