Ho va avançar ElNacional.cat divendres. I s'ha confirmat avui diumenge. ERC ha plantat el congrés del PSC. El protocol mana que quan un partit celebra el seu congrés, hi convida com a assistents a representants de la resta de forces polítiques. Així ho ha fet el PSC, que des d'aquest divendres fins diumenge s'ha submergit en una revisió estratègica i organitzativa. La cita arriba en plenes negociacions amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. I en aquest context, un gest: els republicans han optat per no participar-hi. 

WhatsApp Image 2019 12 15 at 12.24.07

L'única presència independentista a la trobada és la del diputat del JxCat al Congrés, Ferran Bel, membre també de la direcció del PDeCAT. Des de la cúpula d'ERC traslladen a aquest diari que desitgen "molta sort" als socialistes per al seu congrés. Encara al flanc independentista, la CUP assegura que no han rebut cap invitació, cosa que els socialistes desmenteixen. 

Comuns, Ciutadans i el Partit Popular sí que han enviat una representació a la trobada socialista. Aquest diumenge, coincidint amb la clausura del congrés, hi seran diversos dirigents d'aquestes formacions, entre els quals Candela López, de Catalunya en Comú, Joan Garcia i Laura Vílchez de Cs i Albert Fernández Saltiveri, per part dels populars.

L'absència d'ERC coincideix amb la presència destacada d'un dels integrants de la mesa de negociació entre els republicans i el PSOE, el secretari d'organització de Ferraz i ministre de Foment, José Luis Ábalos, l'encarregat d'abaixar el teló del congrés del PSC. 

Federalisme lingüístic

La reunió de més alt nivell del PSC, que se celebra cada tres anys per redefinir el full de ruta del següent trienni, ha vingut marcada per la controvertida proposta dels socialistes de revisar el model d'immersió lingüística aplicat durant els darrers quaranta anys a l'escola catalana. El partit ha acabat matisant el plantejament, però en manté l'essència. El text definitiu que s'ha aprovat per unanimitat defensa la vehicularitat del català, a la vegada que subratlla la necessitat de flexibilitzar el model, per incorporar més hores de castellà allà on calgui i afegir-hi una major presència de l'anglès.

La número dos del partit, Eva Granados, ha manifestat que "als que ens diuen colonitzadors lingüístics i als que ens diuen nacionalistes per voler garantir la convivència des del compromís amb el català, els diem que Catalunya té dues llengües de comunicació i d’afecte, i que no ens callaran". I ho ha rematat afegint que "combatrem el pensament únic i l’homogeneïtat cultural".