El protocol mana que quan un partit celebra el seu congrés, hi convida com a assistents a representants de la resta de forces polítiques. Així ho ha fet el PSC, que des d'aquest divendres fins diumenge s'ha submergit en una revisió estratègica i organitzativa. La cita arriba en plenes negociacions amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. I en aquest context, un gest: els republicans afirmen a ElNacional.cat que la seva intenció és declinar la invitació i que no entra en els seus plans participar-hi, com sí que faran altres formacions. 

"En principi no hi enviarem ningú, però els desitgem molta sort", informen fonts d'ERC a aquest diari. Aquesta decisió s'afegeix a la gran absència d'aquest congrés. Els socialistes catalans havien demanat al president espanyol en funcions que clausurés el seu conclave aquest diumenge. Finalment, però, Pedro Sáchez no hi assistirà per raons d'agenda. Sí que hi seran i intervindran, en canvi, la vicepresidenta i el ministre en funcions Carmen Calvo i Jose Luis Ábalos -aquest últim integrant de l'equip negociador amb ERC-. 

Pel que fa a la resta de partits, l'única presència independentista serà la del PDeCAT, que enviarà el seu diputat al Congrés, Ferran Bel. Des de JxCat asseguren que la previsió és que no hi assisteixi ningú. La CUP afirma directament que no han rebut invitació. 

En canvi, comuns, Ciutadans i el Partit Popular sí que hi enviaran com a representació alguns dels seus dirigents, entre els quals Candela López, de Catalunya en Comú, Joan Garcia i Laura Vílchez de Cs i Albert Fernández Saltiveri, per part dels populars.