L'essència del programa definitiu que sortirà del XIV congrés del PSC, que fixa les bases de l'estratègia del partit per als propers tres anys, beu de la tercera via, la seva històrica alternativa federalista. Els socialistes catalans hi han tret la pols per actualitzar-la. I la fan extensiva a l'escola catalana. Ni immobilisme ni trencament, revisió i modernització. 

Al redactat final, d'una quarentena de pàgines, el PSC "es proposa com la força superadora de blocs i diferenciada d'uns i altres". Se subratlla la necessitat de "refer pactes" i impulsar una "millora de l'autogovern i del finançament". Tot, partint del "reconeixement de Catalunya com a nació", una premissa que, com recorden fonts del partit "no és la primera vegada que posem per escrit". Sí que és nou, en canvi, l'afegitó del concepte d'Espanya com a "nació de nacions".

L'escrit també desenvolupa la proposta per resoldre el conflicte català que els socialistes catalans vénen defensant des de fa anys i defensa que el primer pas per un acord ampli -de dos terços- entre els partit catalans, que després es pacti amb Madrid i que l'acabin votant els catalans en referèndum. La idea, expliquen "és votar un acord i no un desacord". 

Flexibilitzar el model d'immersió lingüística

En relació al que ha estat, sens dubte, el punt més espinós, el la flexibilització del model lingüístic a l'escola catalana, finalment l'assumpte ha quedat resolt amb un seguit d'ampliacions per matisar l'apartat que més esmenes ha rebut per part de la militància. S'ha optat per incloure la defensa del català com a llengua vehicular prioritària però a la vegada es referma la necessitat "d'actualitzar i modernitzar" el projecte a l'escola catalana en funció de la realitat sociolingüística de cada centre per "avançar cap a un model plurilíngüe" que permeti flexibilitzar el projecte de cada centre amb l'objectiu últim que que els alumnes acabin l'ESO amb un coneixement adequat de les tres llengües, el català, el castellà i l'anglès. 

Això, expliquen, vol dir que si en algun centre el consell escolar ho considera convenient, podran ampliar-se les hores de contingut en castellà, per millorar els coneixements de l'alumnat, en cas que aquest tingui un entorn exclusivament catalanoparlant. En cap cas, això sí, plantegen que s'hagi de tocar la LEC (la llei d'educació catalana). Des del PSC defensen que la seva proposta va en la línia del que va exposar públicament fa un any el departament d'Ensenyament, en mans d'Esquerra Republicana. 

Un altre dels aspectes que havia suscitat malestar entre les bases del PSC és la referència al trencament de la convivència en matèria lingüística. El paràgraf en qüestió posava el focus a culpar l'independentisme d'haver fet un ús partidista del català. El redactat definitiu, com demanaven moltes de les esmenes, en corresponsabilitza també "el nacionalisme espanyol". En aquest sentit, tornen a insistir en una tercera via lingüística, entre els qui volen "un model monolingüe" i els qui neguen el "plurilingüisme" de l'estat espanyol. 

TV3, un instrument d'agitació i propaganda

La ponència reserva un apartat a TV3 i Catalunya Ràdio. Critica que s'hagin convertit en un "instrument d'agitació i propaganda" i insisteix en que és imprescindible que "els mitjans de comunicació públics de Catalunya siguin neutrals i plurals". 

Al marge dels aspectes més delicats relacionats amb la llengua i el debat nacional, el nou programa del PSC incorpora altres qüestions. Per exemple, posa l'èmfasi en la necessitat de tornar a "posar les polítiques socials al centre del debat polític". Destaca la proposta de blindar les pensions a la Constitució o rebutjar qualsevol instrument que "mercantilitzi el cos de la dona", ja sigui la gestació subrogada o la prostitució.