Finalment ERC també ha presentat tres esmenes a la proposta de resolució de resposta a la sentència del judici al procés, pactada per JxCat, ERC i la CUP, que una part de la qual va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i que s’ha de votar aquesta dimarts al Parlament. ERC considera que l’actuació del Constitucional “és contrària als drets fonamentals de la llibertat d’expressió, llibertat ideològica i participació política” i reitera el dret dels diputats a reprovar la monarquia i defensar el dret a l’autodeterminació.

L'alt tribunal va liquidar el punt 11 del text pactat per les tres formacions independentistes, que feia referència a "reiterar l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia". Segons assegura Esquerra, la seva voluntat era presentar esmenes conjuntament amb JxCat i la CUP i “mantenir el consens inicial” que, un cop més, s'ha acabat demostrant altament difícil. El fet que JxCat i la CUP presentessin en solitari les seves esmenes ha portat la formació republicana a fer el mateix. Amb tot, afirmen que la intenció és impulsar una transacció conjunta.

En les seves esmenes, Esquerra també expressa el seu suport al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la Mesa davant la investigació endegada per la fiscalia a instàncies del govern espanyol. Així mateix considera una “greu vulneració da l’autonomia parlamentaria” la persecució judicial a la qual està sent sotmesa la Mesa del Parlament.

El que havia de ser una demostració d'unitat ha tornat a girar-se en contra del bloc independentista i ha fet evidents les desconfiances entre tots tres partits que, pels passadissos del Parlament s'acusen mútuament de partidistes. Assolir el text inicial ja va ser una obra d'orfebreria. El tràmit posterior, amb la campanya electoral pel mig, va acabar de complicar les coses. Tot amanit amb la pressió constant del Tribunal Constitucional, que lluny de fer convergir estratègies per fer-hi front, desperta discrepàncies entre JxCat, ERC i la CUP.