JxCat ha presentat quatre esmenes a la proposta de resolució de resposta a la sentència del judici al procés en què denuncia la ingerència del Tribunal Constitucional en el debat al Parlament i reivindica la voluntat de la cambra de debatre sobre el dret a l’autodeterminació i la reprovació a la monarquia.

La presentació de les esmenes té lloc després que el Tribunal Constitucional suspengués part de la resolució acordada per JxCat, ERC i la CUP en resposta a la sentència. La proposta es debatrà en el ple que se celebra la setmana que ve i busca esquivar el Tribunal Constitucional.

 

El TC va suspendre el punt 11 del text inicial, en què es reiterava la defensa de l'autodeterminació i la reprovació del rei Felip VI, però la CUP va anunciar dimarts que hi presentaria una esmena que no reiterés la part tombada pel tribunal de garanties, sinó demanant que la cambra en rebutgi l'actuació i citant el text afectat.

La diputada de JxCat, Elsa Artadi, ha explicat que les seves esmenes van més enllà que la dels anticapitalistes, perquè la de la CUP "no entra en el rol del TC ni de la fiscalia".

El text de JxCat denuncia "la censura prèvia que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament", rebutja "les reiterades ingerències" d'aquesta cort "amb l'objectiu de limitar el debat democràtic" a la cambra catalana i reivindica "poder debatre i votar sobre el dret a l'autodeterminació, la reprovació de la monarquia i el reconeixement de la sobirania de Catalunya i el seu dret a decidir".

Així mateix, considera que el Constitucional "ha esdevingut un instrument per donar aparença de dret fonamental a la voluntat dels governs de l'Estat de silenciar les demandes democràtiques d'una majoria de catalans" i carrega contra les diligències de la Fiscalia General de l'Estat contra la Mesa del Parlament en considerar que afecten la seva inviolabilitat parlamentària.