La nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha comparegut aquest dimecres a la tarda a la comissió de Justícia del Congrés, tràmit necessari per formalitzar el seu nomenament al capdavant del ministeri públic. Segarra ha denunciat el terme "presos polítics" en assegurar que a "l'Espanya del segle XXI ningú no era acusat per les seves idees, sinó pels seus delictes". Els partits sobiranistes ―ERC, PDeCAT i En Comú― s'hi han tornat demanant que retiri la rebel·lió, en assegurar que el tipus penal no se "sostindria", ja que la violència que el Tribunal Suprem atribueix als esdeveniments relatius de l'1-O va ser "inexistent".

Segarra ha denunciat que "no existeix una posició de la Fiscalia sobra Catalunya". "Això no existeix, hi ha una posició per mitjà de dictamens, escrits, decrets", però no hi ha una "posició genèrica o predisposició a res", sinó que el principi de legalitat regirà en tot el procés, ha explicat. "S'analitzarà fet a fet, i en tots ells tindré una atenció prioritària" s'ha compromès. "Només em pronunciaré quan arribin els moments processals adequats, no m'anticiparé a un escrit d'acusació, després de valorar totes les proves al procediment", ha afegit. Ara bé, ha recordat que "tota violació al marc constucional" tindrà una resposta. "Sinó, estaria fent deixadesa de funcions" ha tancat.

En aquest sentit, la diputada Lourdes Ciuró ha instat Segarra a "modificar" l'escrit d'acusació per "delictes que no existeixen". Ha recordat que el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, advoca per reformar aquest tipus del codi penal per adaptar-lo a "noves situacions". Segons Ciuró, això implicaria que la rebel·lió actualment tipificada no empararia la causa de l'1-O, també, ja que fa pocs anys es va despenalitzar la celebració de referèndums. Així mateix, la demòcrata ha demanat investigar la "violència de les forces i cossos de seguretat" i a "no bloquejar" les querelles dels ciutadans que van patir les càrregues policials.

La nova diputada d'ERC, Carolina Telechea, en substitució de la consellera de Justícia Ester Capella, ha demanat "reparar la situació" en un moment en què el paper de la fiscalia serà clau en la fase mitjana, posterior a la instrucció. "No ha existit la violència en les proves practicades, no s'aguanta el tipus penal de rebel·lió perquè la desobediència va ser civil i pacífica", ha reblat Telechea. Aquesta ha convidat Segarra ―nomenada per la ministra de Sánchez, Dolores Delgado― a no donar suport a les tesis dels fiscals nomenats pel PP, José Manuel Maza i Julián Sánchez Melgar.

En darrer lloc, Jaume Moya, d'En Comú, ha denunciat que la rebel·lió no s'hagués qüestionat, i ha insistit que "mai va existir i és desajustada" als fets que es relaten als informes de la Guàrdia Civil. 

El fet és que la petició de les formacions sobiranistes arriba després que el Tribunal Suprem hagi ratificat el processament per rebel·lió de Carles Puigdemont i 12 investigats per l'1-O. Això significa que la fase d'instrucció hauria d'acabar en poques setmanes, tot i que el Tribunal ha reiterat que la instrucció continua després de la interlocutòria de processament, cosa que implica que poden sortir dades noves sense que suposi indefensió pels processats, sempre que no impliqui la introducció de "fets que poguessin constituir un nou delicte diferent".