Poc a poc. El nou acord pel català, que ha de retornar el consens entre les quatre formacions d'Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns, cada cop és més a prop. Tot plegat, després que el pacte del 24 de març per reformar la Llei de Política Lingüística caigués pel rebuig de Junts fa dues setmanes. Però la setmana passada els quatre partits van tornar a iniciar les seves negociacions amb l'objectiu de restablir el consens i fer front a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per imposar el 25% de castellà a les escoles. Una negociació que fa dies que dura i que els partits constaten que és cada cop més a prop de donar els seus fruits, davant d'una data límit aquest 31 de març que ha imposat el TSJC, i un ple del Parlament que se celebra aquesta setmana i durant el qual s'hauria d'aprovar la nova llei pel català.

 

Des d'Esquerra Republicana, també es constata aquest apropament de tots els partits. En roda de premsa, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, s'ha mostrat "optimista" de cara a aquesta possibilitat. "La feina dels últims dies ha estat positiva, hem refet un consens imprescindible", ha celebrat, i ha agraït els esforços, la responsabilitat i la generositat de tothom, després que fa només un parell de setmanes critiqués la irresponsabilitat dels de Carles Puigdemont quan van desmarcar-se de l'acord. "Som molt a prop", ha advertit. "Amb un últim esforç en aquestes pròximes hores podrem aconseguir un acord que constati aquest consens al voltant de la llengua".

No ha volgut posar una data fixa sobre quan es farà públic aquest pacte pel català, tot i que sí ha volgut remarcar la importància que s'hi arribi com més aviat possible. I fins i tot ha obert la porta a què vegi la llum "en les pròximes hores" d'aquest mateix dilluns, per tal de poder presentar la llei al Parlament abans de les 18 hores, hora límit. Si no, també podria reprendre's aquest intent demà al matí, a primera hora, tot i que també podria produir-se aquesta setmana, durant el ple. En qualsevol cas, la intenció dels republicans és clara: com abans, millor.

"Ara volem posar en valor tot el treball d'aquestes últimes hores i dels darrers dies", ha remarcat Vilalta. També ha obert la porta a incorporar la CUP a l'acord final, després que aquests apostessin per participar en les negociacions si s'incloïa la comunitat educativa. "Hi ha contactes amb la CUP i amb les entitats de la llengua perquè el consens sigui el màxim ampli possible". Amb tot, ha volgut situar el català com un element transformador i cohesionadors que ha d'aconseguir acords transversals, com demostra la voluntat d'aquest pacte entre ERC, Junts, PSC i comuns.

Enquesta d'ElNacional.cat

D'altra banda, la portaveu també s'ha referit a l'enquesta publicada aquest mateix dilluns per ElNacional.cat, en què es constata que l'independentisme recularia si se celebressin avui les eleccions al Parlament, i també es veu que només els votants independentistes aproven el Govern d'ERC i Junts després del seu primer any de legislatura. Vilalta ha afirmat que l'executiu de Pere Aragonès té per objectiu avançar en quatre grans transformacions per al país, basades en el feminisme, la revolució ecològica, la radicalitat democràtica i la transformació social. "Estem satisfets per aquest primer any de Govern", ha afirmat. "Si seguim en aquesta direcció, al costat de la gent i amb l'objectiu independentista, estem segurs que serem capaços de convèncer i guanyar la confiança de la ciutadania de cara al futur".

Un retorn del rei emèrit "vergonyós"

I pel que fa al retorn del rei emèrit a Espanya després de dos anys fugit a Abu Dhabi, ha afirmat que això demostra la impunitat de què gaudeix el règim del 78 a l'Estat. "Ha tornat lliurement, com si no hagués passat res, per riure's de la ciutadania", ha llançat. "És vergonyós que això estigui passant. No entenem que una persona que ha comès delictes torni lliurement, que no passi res i que la gent ho celebri". Més enllà, ha avisat que aquesta manera com ha tornat precisament carrega de més raons i de més legitimitat el projecte republicà i independentista d'ERC. "Les polítiques del Govern de Pere Aragonès són per un país molt millor, en què no hi hagi súbdits, sinó iguals".