Emprenyament absolut d'ERC amb els seus socis de govern, després que Junts per Catalunya hagi decidit despenjar-se de l'acord pel català al Parlament. "Aquest moment és trist. Constatem que s'anteposen els interessos de partit als del país, constatem que s'anteposa el tacticisme davant del consens de país, constatem que qui bloqueja i s'allunya d'aquest consens tampoc té proposta i deixen la llengua a l'escola a mercè dels tribunals", ha carregat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta.

"Avui, en lloc de veure responsabilitat de país, veiem una irresponsabilitat de partit", ha dit Vilalta des del faristol del Parlament, que ha criticat els de Carles Puigdemont per allunyar-se del consens entre els quatre partits que havien impulsat la reforma, ha atribuït la decisió a disputes internes, i els ha criticat de no presentar cap alternativa: "Lamentem que a Junts els pesi més el partit que no el país, que prenguin decisions en funció dels interessos personals en lloc dels interessos col·lectius", ha carregat la portaveu dels republicans. En aquests últims dies els d'Oriol Junqueras havien assegurat que dins Junts hi havia sensibilitats diverses entre les persones partidàries de l'acord i les que no.

 

La portaveu d'ERC no ha deixat clar si, ara que Junts s'ha desmarcat, seguiran o no amb la reforma de la llei de política lingüística. Els tres partits —PSC, ERC i comuns— tenen prou força per poder-la tirar endavant, però els d'Oriol Junqueras volien fer-ho amb Junts. Segons Vilalta, en els següents dies estudiaran "totes les opcions" amb la resta de formacions per mirar mecanismes per protegir el català a les aules, i analitzaran la situació per decidir si segueixen endavant o no amb la reforma. Sigui com sigui, ha assegurat que "no fer res" no és una opció, i que seguiran mirant de millorar la llei i convèncer "que és bona per al país".

Junts ho decideix per unanimitat

Junts ha anunciat avui que ha acordat per unanimitat no participar en la reforma de la llei del català. Els motius de la formació són que no hi ha consens amb el sector educatiu i les entitats en defensa de la llengua, i perquè aquesta mesura no atura, al seu parer, la decisió judicial que imposa el 25%. Els de Carles Puigdemont han anunciat que plantejaran una proposta concreta per respondre a l'ofensiva judicial. 

L'acord entre PSC, ERC, Junts i comuns es va presentar a finals de març, i consistia en la modificació de la llei de política lingüística per tenir una eina més per frenar l'ofensiva judicial contra la immersió. La modificació plantejava flexibilitzar la immersió segons la realitat sociocultural dels centres educatius i també reconeixia el castellà com a llengua d'ús a les aules, un fet que va provocar un fort rebuig entre els moviments socials. Aquest rebuig va causar també que poques hores després de l'acord, Junts, que havia participat en l'elaboració d'aquesta modificació de la llei, reculés i digués que només hi donaria suport si hi havia prou consens social

Durant el mes d'abril l'aprovació d'aquesta modificació s'ha anat ajornant ple rere ple, però la pressió del PSC, ERC i els comuns sobre Junts s'ha intensificat aquesta setmana, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat 15 dies al conseller d'Educació Josep Gonzàlez Cambray per fer complir el 25% del castellà a les aules. Al Parlament s'han multiplicat les reunions aquests últims dies, amb fortes desavinences entre els dos socis de govern, ERC i Junts. Els d'Oriol Junqueras asseguraven que la posició de Junts es deu a les disputes internes del partit, mentre que des de Junts ho atribuïen a la seva exigència de fer modificacions i esmenes a la reforma de llei perquè quedi clar que el català és la llengua vehicular.

Després que Junts s'hagi desmarcat, hi ha hagut i hi haurà una allau de respostes. La primera formació a reaccionar ha estat la CUP, que ha demanat a ERC, Junts i comuns que se sumin a la proposta​ dels anticapitalistes, que consisteix a registrar una proposició de llei per fixar el català com l'única llengua vehicular a l'escola, i fer-ho sense el PSC. Més enllà de la CUP i ERC, hi ha previstes al llarg del dia rodes de premsa dels comuns i del PSC, els altres dos partits implicats en la reforma.

Tardà insta ERC a tirar endavant sense Junts

El que fou portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha manifestat a través de Twitter, després de conèixer que Junts es despenja de l'acord per reformar la Llei de Política Lingüística, que els republicans han de continuar donant suport a aquesta entesa a la qual també s'hi havien sumat el PSC i En Comú Podem: "Que el despenjament de Junts de la iniciativa parlamentària per fer front al setge a la llengua catalana per part de la justícia espanyola no ens acomplexi". En aquesta línia, Tardà va més enllà i aposta perquè ERC "lideri l'aprovació immediata del projecte amb els grups parlamentaris que s'hi han arremangat".

TUIT joan tardà acuerdo por el catalán
La piulada de Joan Tardà en què anima ERC a seguir endavant amb l'acord per reformar la Llei de Política Lingüística.