El president de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, i el seu govern, format per ERC i Junts per Catalunya, no desperten la confiança dels catalans quan es compleix un any de la investidura i la presa de possessió dels consellers. Així ho posa de manifest el sondeig elaborat per Feedback per a El Nacional en els apartats sobre el grau de confiança que mereix la figura d'Aragonès i en el de la valoració de la tasca realitzada fins ara per l'executiu que presideix, al qual només aproven els votants de les formacions independentistes. Aquestes qüestions formen part de l'enquesta sobre la situació política catalana, que preveu que el PSC s'imposaria a les urnes si les eleccions al Parlament se celebressin ara. Tampoc la valoració individual de la tasca feta pels consellers és gaire millor, segons el mateix estudi demoscòpic. 

Aragonès, que després de tres mesos de negociacions va ser investit amb una folgada majoria parlamentària formada per ERC, Junts -els dos partits socis del Govern- i la CUP, recull "poca" o "gens" de confiança entre un 50,7% dels enquestats. Un 30,7% manifesten "regular" confiança en el president i només un 16,4% hi expressen "molta" o "bastant" confiança. El 2,3% no ho saben.

Per record de vot, és entre l'electorat d'ERC on Aragonès recull un grau de confiança més elevat: "bastant" per al 30,7% i "molta" per al 13,7%; la percepció més àmplia entre els votants republicans, però, és la d'un nivell de confiança "regular", amb un 32,8%. Quant als seus socis de Junts, un 36,5% mostra "regular" confiança en Aragonès; un 28,2% "gens" i un 24,4% poca. Una mica més benèvol és el resultat entre els electors de la CUP, un 60,2% dels quals diu tenir "regular" confiança en el cap de l'Executiu català. Curiosament, un 57,5% dels electors del PP manifesten tenir "bastant confiança" en el dirigent d'ERC. 

Aprovat dels independentistes

Tampoc el govern català aconsegueix globalment l'aprovat en el capítol de la valoració de la tasca que du a terme, si bé, sí que la puntuen per sobre del 5 els electors dels partits independentistes (ERC, Junts i la CUP). Els enquestats la qualifiquen amb un 4,55 de mitjana. Per gèneres, les dones hi atorguen un 4,65 mentre que els homes el valoren amb un 4,44.  per grups d'edat, el Govern només assoleix l'aprovat entre els joves de 18 a 24 anys, que puntuen la seva feina amb un 5,52. La pitjor valoració la rep en la franja de 65 o més anys, que li adjudica un exigu 4,25. No obstant això, els votants dels partits independentistes a les últimes eleccions al Parlament (record de vot) sí que aproven la tasca del Govern. Així, els d'ERC la puntuen amb un 5,51; els de la CUP amb un 5,47 i els de Junts amb un 5,17. La suspenen els de En Comú Podem (4,60), el PSC (4,54), C's (3,05), Vox (1,93) i PP (1,73).

Fitxa tècnica:
  • Àmbit del’estudi: Catalunya.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes (75%) i mòbils (25%).
  • Mostra: 1.000 enquestes.
  • Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat,(2) sexe i (3) tipologia de ciutats segons record de vot.
  • Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +3,16%, per una població infinita (cens de 5.624.067 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dimarts 10 al dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback