L'endemà que la Junta Electoral Central (JEC) hagi comunicat a la presidenta del Parlament que té cinc dies hàbils per retirar l'escolà a Pau Juvillà i hagi emès la credencial del candidat que el segueix a la llista, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha ofert el seu suport i "acompanyament" a la presidenta Laura Borràs per defensar la "sobirania" de la cambra i els drets del diputat de la CUP. Vilalta ha expressat tot el suport a Juvillà davant la "persecució obsessiva" contra l'independentisme i ha qualificat d'"inadmissible" que un òrgan administratiu com la JEC "pugui fer ingerències en la sobirania del Parlament". Per això, ha apostat per "plantar cara" i defensar aquesta sobirania parlamentària "jurídicament i políticament".

Laura Borràs "sap que ERC està al seu costat per fer tots els passos que facin falta per defensar els drets de tots els diputats i la sobirania del Parlament", ha assegurat Vilalta aquest dissabte des de Lleida. La Junta Electoral no ha deixat marge a la presidenta del Parlament per decidir si retira o no l'escó a Pau Juvilla, perquè ja li ha estat retirat. Ara el que haurà de decidir Laura Borràs és si assumeix desobeir la decisió de la Junta Electoral, cosa que podria comportar l'assumpció no només d'un delicte de desobediència sinó d'altres com col·laboració en la usurpació de funcions i la malversació, ja que s'estaria pagant amb fons públics el sou a un diputat a qui s'ha retirat l'escó.

Suport a Verges

En aquest  context de persecució política, Marta Vilalta també ha lamentat que la Fiscalia Superior de Catalunya defensi que s'investigui a l'exconsellera de Salut Alba Vergés pel suposat retard en la vacunació de guàrdies civils i policies nacionals a Catalunya. La portaveu republicana sosté que es tracta d'un nou exemple de la "persecució policial, política i judicial" contra l'independentisme. Així, ha reivindicat la "campanya de vacunació exemplar" que va impulsar Vergés quan era la responsable de Salut i ha acusat la Fiscalia de "fer-li el joc a una agrupació de la Guàrdia Civil". "Ens preguntem si el que s'hauria de perseguir no és aquest balafiament de recursos i aquesta voluntat obsessiva de perseguir a les persones que representen projectes ideològics diferents", ha afegit.

Jocs Olímpics i reforma laboral

Vilalta també ha valorat la decisió del govern de l'Aragó de cancel·lar la reunió que havien de celebrar divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el  Javier Lambán per abordar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern i ha retret al dirigent socialista la seva "irresponsabilitat".  Ha sostingut que la candidatura olímpica impulsada des de Catalunya s'estructura com "Barcelona-Pirineus", encara que "sempre pot ser compartida". Quan a la reforma laboral, ha tornat a allargar la mà a l'executiu de Pedro Sánchez per negociar "millores", perquè creu que encara "hi ha marge, si es tramita com a projecte de llei al Congrés". Ha insistit tal com està ara "es queda curta".

Amb Miquel Pueyo

La visita de Vilalta a Lleida ha tingut lloc l'endemà que l'ajuntament de la ciutat aprovés els seus pressupostos per aquest any, després de no prosperar una moció de censura contra l'alcalde, vinculada a l'aprovació d'aquests comptes. Vilalta ha expressat el seu suport a Pueyo, després d'un mes d'"inestabilitat" en el qual ha quedat palès que "no hi ha una alternativa" al govern actual, i ha lamentat la "voluntat obstaculitzadora del PSC", que "ha fet passar els interessos particulars, partidistes i personals per damunt dels interessos col·lectius".