Les diferències entre el govern català i l'aragonès sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 es mantenen. Ha quedat palès avui divendres, dia de la trobada fallida a Balaguer de Pere Aragonès i Javier Lambán. Tot i l'esforç del president del Govern per rebaixar la tensió amb el cap del govern d'Aragó, que va suspendre la seva visita a última hora de dijous, Lambán advertia a Catalunya que sense l'Aragó no hi haurà jocs olímpics. "No vull posar més llenya al foc", ha assegurat Aragonès, que no ha tancat la porta a trobar-se amb el seu homòleg aragonès més endavant. "Les discrepàncies que poden haver sobre la candidatura s'han de resoldre dialogant", ha insistit.

 

"La manera de tirar endavant els Jocs d'Hivern és no fer més gran una polèmica que no hauria d'haver existit", ha afirmat Aragonès en una atenció als mitjans des de Castelló de Farfanya (Noguera), aquest divendres al migdia, que ha destacat que cal aprofitar el "potencial" de Catalunya al capdavant de la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030. "Els Jocs poden ser una oportunitat si es fan tenint en compte el territori", ha apuntat Aragonès, que ha insistit a defensar que tots els projectes siguin "sostenibles" i tinguin en compte "el pes del territori" i la seva ciutadania.

La justificació de Lambán

En tot moment Aragonès ha volgut rebaixar el to amb Lambán, tot i que des de l'executiu català no s'amaga el disgust sobre el canvi d'actitud mostrada pel president de l'Aragó. Precisament, el cap de govern aragonès ha insistit en les seves amenaces a Catalunya, advertint que sense l'Aragó no hi haurà Jocs d'Hivern. Lambán ha justificat haver suspès la reunió amb Aragonès perquè va percebre una "manca de respecte institucional cap a l'Aragó" que era "intolerable". El president de l'Aragó s'ha mostrat disposat a celebrar la trobada més endavant sempre que hi hagi una "reconsideració" del president del Govern i "les coses es plantegin amb respecte cap a l'Aragó". Lambán, que insisteix en una candidatura conjunta amb Catalunya i l'Aragó al mateix nivell.

El president de l'Aragó ha advertit aquest divendres que la regió no acceptarà "posicions subalternes" en la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern i ha volgut deixar clar que té el mateix rang institucional que Catalunya, ja que ambdues són "comunitats autònomes". Llavors, ha insistit en el fet que la Generalitat ha d'acceptar "les normes" per l'elaboració de la candidatura, subratllant que "el lideratge" correspon al Comitè Olímpic Espanyol (COE). Un lideratge que Aragonès ha d'acceptar perquè, si no, no es podrà presentar una candidatura. Lambán també ha manifestat que l'Aragó té "més arguments i recursos" que Catalunya pel que fa a esdeveniments esportius d'hivern. Amb tot, ha justificat la seva decisió de no reunir-se aquest divendres amb el president de la Generalitat perquè ha detectat una "nul·la voluntat d'arribar a acords" en els preparatius de la trobada, la "manca de respecte institucional" derivada de la negativa de la Generalitat a fer una compareixença conjunta després de la reunió i la d'Aragonès a "reconduir" la situació.

Aragonès, escridassat a Balaguer

Per una altra banda, el president ha mantingut la seva visita a Balaguer malgrat que la reunió amb Lambán s'hagi suspès. Allà l'esperaven una vintena de persones convocades per la Plataforma Stop Jocs Olímpics, que l'han escridassat per voler continuar amb la candidatura. El portaveu de l'organització, Bernat Lavaquiol, ha explicat que "el Govern segueix decidit a tirar endavant amb el projecte" i ha retret a Aragonès que es vulgui fer un referèndum "sense tenir encara projecte", ja que entenen que llavors allò que es pretén és "tenir carta blanca" per a després "fer el que vulguin" si s'aprova.

 

Els concentrats davant de la Paeria de Balaguer han rebut Aragonès amb pancartes i crits de "no als Jocs" i han demanat la retirada del projecte de Jocs Olímpics, així com han recordat que és la vuitena candidatura que es presenta al Pirineu des del 1978 i que totes "han caigut pel seu propi pes". "Aquesta també caurà i serà gràcies a la pressió popular, així que demanem al Govern que deixi de fer el ridícul", ha dit Lavaquiol. La plataforma també ha criticat que la Generalitat vulgui anar "a correcuita" quan encara no s'han iniciat les negociacions amb l'Ajuntament de Barcelona, no hi ha acord entre l'Aragó i Catalunya i tampoc no hi ha un projecte. "Li hem dit que no podem cridar la gent a votar a tres mesos vista quan no hi ha un projecte redactat. Perquè la gent pugui votar de manera conscient s'ha de saber tot el que es farà, si no, no té cap sentit fer un referèndum", ha dit el portaveu, que insistit en el fet que el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès s'han d'incloure a la consulta.