El PSC de Lleida ha fet públic que renuncia a presentar una moció de censura contra l'alcalde d'ERC, Miquel Pueyo, davant la negativa d'El Comú a sumar-s'hi. El cap de l'oposició, Fèlix Larrosa, no ha aconseguit reunir els 14 vots necessaris per tirar-la endavant. Al mateix temps, però, ha remarcat que la moció en tenia 13 que són més que els 12 regidors que té actualment l'equip de govern d'ERC i Junts encapçalat pel republicà Miquel Pueyo. El termini per presentar la moció s'acabava aquest dijous a mitjanit. Així doncs, Pueyo ha quedat ratificat com a alcalde i els pressupostos s'han aprovat inicialment. 

Respecte a la manca de suports als socialistes per tirar endavant la moció de censura contra l'alcalde Pueyo, el cap de llista del PSC, Félix Larrosa, ha explicat que, ja dimecres al migdia, el Comú de Lleida li va notificar de forma oficial que no donarien suport a la moció. Així, el cap de files socialista a la capital de la Terra Ferma ha lamentat no haver aconseguit arribar als 14 suports necessaris per aprovar la moció de censura, però s'ha mostrat convençut que "tenen l'empatia de la gent". Larrosa també ha recordat que els dos "obstacles insalvables" amb el Comú de Lleida per fer avançar la moció han estat la resistència a la qüestió de l'alberg per a temporers al barri de Pardinyes i la modificació del conveni urbanístic amb els promotors de Torre Salses. També ha detallat que va oferir als comuns facilitar un govern en solitari del PSC i votar la moció de censura, però la resposta d'El Comú ha estat negativa. Amb tot, Larrosa ha descartat tornar a considerar una moció de censura amb el que resta de mandat.

Al seu torn, l'alcalde republicà, Miquel Pueyo, ha subratllat que mentre s'han fet reunions, "a vegades amb un cert grau de teatralitat", tirar endavant la moció de censura, ell i l'equip de govern han treballat en projectes i inversions per la ciutat com ara el nou pavelló de la Fira de Lleida, l'institut de Cappont o l'àrea industrial de Torreblanca–Quatre Pilans. El paer en cap de Lleida s'ha mostrat satisfet pel fet que finalitza un període d'incertesa i s'aprova provisionalment un pressupost expansiu de 190 milions d'euros dissenyat per a la recuperació econòmica i social de la ciutat. Alhora, ha lamentat l'endarreriment de dos mesos que ha patit l'aprovació dels pressupostos perquè "és un temps perdut per als interessos de la ciutat". En aquest sentit, ha afirmat que "potser algú haurà d'explicar en el seu moment el perquè s'ha hagut de perdre aquest temps".

El Comú carrega contra el PSC

El Comú de Lleida ha acusat al PSC de "no haver estat capaç de presentar una proposta seriosa de govern que pogués reunir els suports necessaris" per tirar endavant una moció de censura contra l'alcalde Miquel Pueyo. En aquesta línia, els comuns apunten que ni el "càlcul electoralista" dels socialistes, ni "l'immobilisme" del govern municipal donen resposta a les necessitats de Lleida. És per això que proposen que davant la crisi de governabilitat a la Paeria, s'obri un nou escenari per treballar en "consensos amplis" per encarar els reptes de la ciutat des del que representa la majoria de vots de canvi i de progrés que es van expressar en les darreres eleccions.

 El regidor d'El Comú, Sergi Talamonte, ha recalcat que el PSC, encapçalat pel lideratge de Fèlix Larrosa, no ha estat capaç de debatre i construir una proposta d'alternativa de govern que sumés cap suport més enllà del seu propi grup i, potser, dels regidors no adscrits. La formació morada considera que Larrosa ha volgut treure rèdit de la "manca de confiança que genera el govern d'ERC i Junts". Segons Talamonte, el PSC ha volgut dur a terme una operació electoralista sense tenir un projecte de govern, ni un disseny de la composició d'aquest, ni un pla d'acció i ni un pressupost. Sobre aquest punt, el regidor dels comuns lleidatans ha manifestat que el PSC no va aclarir si proposava un govern només amb el Comú o si contemplava un tripartit "impossible" que incorporés el PP. Finalment, ha indicat que Fèlix Larrosa va abandonar les converses en què s'estava valorant quin podia ser el pla d'acció d'un govern alternatiu per postular-se com a alcaldable d'un govern en solitari sense definir cap pla d'actuació municipal.

El PP al marge

Un dels actors que podien sumar-se a la frustrada moció de censura contra l'alcalde Pueyo era el PP de Lleida, però el portaveu del grup municipal del PP a la Paeria, Xavier Palau, ha assegurat que en els darrers 30 dies han rebut "zero propostes" de govern. A més, ha declarat que l'única opció que els van comunicar va ser la de "moció sí o no". Sobre una possible entesa amb el PSC, els populars creuen que qualsevol acord havia d'anar lligat de propostes concretes sobre diferents àmbits de la política municipal. El partit de la gavina esperava que, de les converses dels socialistes amb la societat civil, se'ls faria arribar propostes concretes, però no ha estat així.

Imatge principal: Fotografia de l'alcalde de Lleida Miquel Pueyo/ ACN