No sabem quan serà, com serà, qui hi anirà, ni quins temes abordarà, però la taula de diàleg segueix sent el tema que es repeteix intermitentment en la política catalana. Si aquest dilluns a primera hora la consellera Laura Vilagrà reconeixia que la taula està avançant més lentament del que voldrien, poc temps més tard el líder dels comuns, Joan Mena, ha apostat per portar el debat sobre el model de finançament de Catalunya a la taula de diàleg. I la resposta d'ERC? "A la taula de negociació no s'ha de parlar del model de finançament". Així ho ha sentenciat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha dit que hi ha altres espais per abordar un finançament just per Catalunya, com les comissions concretes que pengen de la Comissió Bilateral, una comissió que justament es va reunir divendres i que Vilalta ha reconegut que es va desenvolupar amb "resultats minsos i insuficients", i de la qual n'ha fet una valoració "gens positiva". Sigui com sigui, ha reclamat que la taula de diàleg no s'utilitzi per parlar de qüestions que no són la resolució del conflicte polític català.

Malgrat aquest fracàs de la comissió bilateral i de les crítiques creuades entre l'independentisme sobre la taula de diàleg, els republicans insisteixen en aquesta via. Ara bé, la portaveu republicana no s'ha volgut mullar sobre quines qüestions en concret han de figurar a l'ordre del dia. Preguntada específicament sobre si hi ha de figurar l'autodeterminació i l'amnistia, ha assegurat que aquests temes són la proposta que fa la part catalana, ha dit que no sap què ha d'anar escrit específicament a l'ordre del dia, però que sí que s'ha de parlar d'això. A més, ha insistit en la necessitat que l'independentisme es posi d'acord, i ha assegurat que l'única proposta que està clara és la d'ERC: la via de la negociació. 

"La proposta d'ERC és àmplia i diàfana, convidem a la resta d'actors", ha insistit Vilalta en al·lusió a la resta d'actors independentistes, i ha dit una vegada més, sense mencionar-los directament, que Junts no ha expressat una proposta alternativa i clara per resoldre el conflicte: "Si algú té alternatives a la negociació, per seguir avançant i culminar el camí, que les expliqui, però no tenim aquesta sensació", ha assegurat, i ha declarat que als republicans no els trobaran en els retrets sinó en la voluntat de "posar" d'acord el moviment independentista.

A banda d'aquesta qüestió ha reclamat una vegada més a la Moncloa que no es dilati més aquesta trobada. La trobada, en canvi, que no ha considerat "útil", és la Conferència de Presidents que s'ha de celebrar divendres a l'illa canària de La Palma, a la qual el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no té previst d'assistir. "No hi haurà uns acords que siguin útils, importants i que impactin en la vida de la ciutadania", ha valorat la portaveu republicana, que ha assenyalat que defugiran els espais creats "només per fer-se fotos o passar el temps".

Guerra del PP

Més enllà de la qüestió sobre la taula de diàleg, Vilalta també ha abordat en la roda de premsa la situació interna del PP, amb la crisi generada entre la cúpula del partit i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Per Vilalta és "un trist culebrot de la dreta espanyola que només fa que donar ales a l'extrema dreta", i ha alertat sobre el risc que aquesta situació faci caure el PSOE en la temptació de "dretanitar-se"

Alhora, ha aprofitat per avisar el PSC que "la corrupció no hi pot cabre enlloc", tampoc en "qualsevol ajuntament". Ho ha dit en referència a la investigació oberta al Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat, municipi socialista, i que la setmana passada va desembocar en un registre a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, també en mans del PSC. "De la mà del PSC estem veient casos on encara hi ha massa ombres i massa poques actuacions contundents".

 

La crisi d'Educació

En la mateixa compareixença Vilalta ha aprofitat per tancar files amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en plena crisi i oposició dels sindicats per l'avançament del calendari escolar. Arran d'aquesta crisi el conseller ha convocat per aquesta tarda un ple extraordinari del Consell Escolar, i Vilalta ha posat en valor que el conseller abordi el tema, però ha assegurat que en cap dels casos volen que es tiri endarrere la mesura: "Ha tardat massa a implementar-se i és una bona decisió. Demanem al Govern que es mantingui ferm", i ha negat que hi hagi una crisi oberta en l'àmbit de l'educació perquè el Govern té la potestat de definir com ha de ser el calendari escolar. En aquest sentit, ha mostrat respecte per les protestes dels sindicats però ha exigit respecte també per les decisions del departament d'Educació.