No hi ha normalització de les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol, i la presència del president Pere Aragonès a la conferència de presidents va ser excepcional pel context global marcat per la guerra d'Ucraïna. O almenys això és el que ha volgut deixar clar avui la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després que aquest diumenge la ministra Isabel Rodríguez assegurés que les relacions ja estan normalitzades: "És el que voldria el govern de l'estat però això no és així. De fet Aragonès ja ho ha dit, la seva participació en la conferència va ser absolutament excepcional", ha assegurat la portaveu dels republicans, que ha dit que les relacions estaran normalitzades "quan s'atenguin les peticions i es pugui resoldre el conflicte polític".

 

Vilalta ho ha dit un dia després de la conferència de presidents però també de l'aprovació de les bases d'ERC d'una ponència política que aposta pel diàleg amb l'estat per resoldre el conflicte polític, i que també marca que caldrà un calendari i retiment de comptes a la ciutadania. Malgrat aquest document s'hagi aprovat, la portaveu dels republicans ha dit que no especularan amb dates sobre aquesta taula de diàleg, però que serà bo que hi hagi una reunió el més aviat possible. És el que ja fa més d'un mes que diu Vilalta en les rodes de premsa habituals del dilluns, i així ho ha reconegut: "Seguim com cada setmana. S'hi està treballant de forma discreta. Encoratgem les persones que hi treballen a què hi pugui haver avenços", ha afegit, i ha dit que "com més discreció i menys soroll, millor es pot avançar".

Crítiques

Aquesta normalització de les relacions i l'aposta pel diàleg ha estat criticada pels actors independentistes aquest mateix matí. A les portes del TSJC per acompanyar la consellera Natàlia Garriga a declarar com investigada per l'organització de l'1 d'Octubre, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha avisat ERC que el diàleg que manté l'estat és la repressió contra l'independentisme. Al seu torn la diputada cupaire Dolors Sabater ha exigit no estabilitzar ni normalitzar les relacions amb l'estat perquè el conflicte segueix obert.

Per Vilalta, la repressió hi és cada dia i no estan normalitzant la situació malgrat que sigui intermitent, com evidència la citació de Garriga, que ha emmarcat en un nou exemple de la causa general contra l'independentisme, però ha apostat una vegada més per solucions polítiques: "És per les vies polítiques i democràtiques per on s'ha de solucionar el conflicte, que sabem que només es pot resoldre amb la participació de tota la ciutadania", ha sostingut.

Vaga

Més enllà de les qüestions relacionades amb el diàleg, Vilalta ha valorat la convocatòria de vaga del professorat convocada per dimarts, motivada especialment per l'avançament del calendari anunciada pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La portaveu dels republicans ha manifestat el seu respecte cap aquesta decisió del professorat de protestar, però ha assegurat que ERC tanca files amb la decisió del seu conseller perquè l'avançament del calendari és una mesura "molt positiva i molt compartida per la societat". 

L'última qüestió que ha valorat aquest dilluns Vilalta han estat les declaracions d'aquest matí de l'exconsellera Clara Ponsatí, que ha assegurat que la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d'una persona, perquè morir per una causa "no és una situació estranya" en el curs de la història. Vilalta ha dit que habitualment no gosen valorar les declaracions d'altres representants, però ha titllat la declaració de Ponsatí de "desafortunada".  ​