Sense ensurts i d'acord amb allò previst, unanimitat gairebé absoluta de les bases d'ERC amb l'estratègia de la cúpula: el 97,23% de la militància ha aprovat la ponència política que guiarà l'estratègia dels d'Oriol Junqueras pels següents anys, un document de prop de 40 pàgines que situa la taula de diàleg com a eina imprescindible per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol, similar a l'estratègia adoptada pels republicans a finals de 2019. En un primer moment el document parlava de la taula com la millor forma de confrontació democràtica, l'eina a utilitzar en les properes passes de l'estratègia independentista. Després de les esmenes presentades i incorporades per la militància -més de 400- finalment el text recull més concrecions sobre aquesta eina, i és que les bases han incorporat exigències per fiscalitzar-la. Diàleg sí, però amb concrecions. Una proposta que, de 688 assistents, ha comptat amb 669 vots a favor, 7 en contra i 12 en blanc.

"Cal establir una metodologia clara, un calendari acordat de reunions que es pugui complir, així com també el retorn pertinent a la ciutadania, i específicament a la militància, dels acords fruit de la negociació", han incorporat les bases d'ERC al document, on també s'han inclòs noves accions en paral·lel per assolir la república catalana. En una primera versió la comissió redactora del document, coordinat per Raül Romeva, postulava que més enllà de l'aposta negociada, també s'han d'incorporar altres accions de "desbordament democràtic", unes accions però, que no estaven detallades. Ara al document final s'ha afegit que aquestes accions podrien ser apel·lar a organismes externs com la Unió Europea, el Consell d'Europa o l'Organització de les Nacions Unides. I també apunta clarament que si en la taula no hi ha avenços tangibles, no es descarta "cap altra via democràtica i pacífica per la consecució" dels objectius.

 raul romeva alba verges confrencia nacional erc esquerra pau de la calleAssistents a la Conferència Nacional d'ERC / Fotografia: Pau de la Calle

Altres elements nous que incorpora i que s'han aprovat és la inclusió d'una referència sobre el nou Pacte Nacional per la Llengua, que ha de ser un dels grans motors de cohesió social del país "fent efectiva la immersió lingüística i impulsant polítiques per a una normalització efectiva del català com a llengua comuna". També moltes altres qüestions, algunes matisos, altres per afegir o desglossar contingut. En qualsevol cas el procés d'elaborar el document no ha estat tens, sinó que s'han pogut gestionar les esmenes positivament, asseguren fonts republicanes.

Cohesió i implicació

Així doncs avui els republicans han escenificat una cohesió amplíssima de les bases amb la direcció, i és que aquest procés de preparació de la Conferència Nacional ha comptat amb els mínims entrebancs però si amb molta participació. En total es van presentar 512 esmenes al text elaborat per la comissió redactora, 511 de les quals, parcials; i una a la totalitat. 61 van ser acceptades literalment per la comissió redactora i 380 més van ser transaccionades amb la persona esmenant, així que el text final recull més de 400 aportacions de la militància. A més, 11 van decaure per temes de forma i 59 van ser retirades. 

josep gonzalez cambray joan ignasi elena natalia garriga carme forcadell conferencia nacional esquerra erc pau de la calle

Consellers d'ERC entre el públic assistent a la Conferència Nacional / Fotografia: Pau de la Calle

Sí que va quedar viva una esmena a la totalitat, presentada per un petit sector crític d'ERC conegut amb el nom de 'Recuperem ERC'. Aquesta esmena va ser presentada en diversos debats locals i territorials i va ser tombada, però va quedar viva per la Conferència Nacional perquè no es va poder convocar sessió a Catalunya Nord i per tant, al no poder-se debatre allà, es va debatre el dissabte en plenari gran. Va ser rebutjada, però pel 94,8% dels vots.

 

Hi haurà diàleg

Dissabte van intervenir davant de la militància el president Pere Aragonès, que va reivindicar la gestió republicana com la bona, mentre que la secretària general i política exiliada Marta Rovira va assegurar que la taula de diàleg és un pas imprescindible per assolir la independència. Aquest diumenge han pres la paraula la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i Oriol Junqueras. El president dels republicans, que ha pujat a l'escenari amb crosses després d'haver estat operat d'un tumor, s'ha mostrat convençut que la negociació amb l'estat espanyol hi serà segur, "encara que només sigui" per negociar el traspàs d'actius i passius de la nova república.

oriol junqueras esquerra republicana erc conferencia nacional pau de la calleOriol Junqueras durant la Conferència Nacional d'ERC / Fotografia: Pau de la Calle

Vilalta, ben igual com va fer ahir Rovira, ha posat en valor la taula de diàleg, que ha dit que és la millor via per confrontar les idees del conjunt de l'independentisme i sobiranisme, les idees dels grans consensos, en relació a l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, i ha reivindicat que amb aquesta ponència ERC "torna a demostrar" que té una proposta, una proposta per avançar a culminar la república catalana però també per gestionar el dia a dia.