El president Pere Aragonès havia posat damunt la taula la creació d'un fons extraordinari per a l'acollida de refugiats ucraïnesos. I el president Pedro Sánchez ha garantit avui els recursos perquè puguin fer front a aquestes despeses. Aquests és un dels missatges que ha traslladat el president del govern espanyol als presidents autonòmics durant el plenari de la conferència que s'està celebrant aquest diumenge a La Palma. Segons informen fonts de La Moncloa, en la mateixa intervenció, el president del govern espanyol ha advertit que el conflicte serà llarg, que corre el risc de cronificar-se i que per això és necessària la màxima unitat institucional. Un Sánchez que també ha anunciat que s'han iniciat els tràmits per a portar el president rus Vladímir Putin davant la Cort Penal Internacional per crims de guerra i lesa humanitat.

Aquesta intervenció de Pedro Sánchez, a porta tancada, ha tingut lloc durant la sessió de treball de la conferència de presidents autonòmics al Museu Arqueològic de Los Llanos de Aridane, a la qual s'ha incorporat el president Pere Aragonès. Abans, el cap del Govern s'ha absentat del besamans amb Felip VI, la foto de família i la trobada amb el monarca, que creia que no servia per a res.

En aquest context de guerra llarga, Pedro Sánchez ha anunciat una sèrie de mesures per a fer front a les conseqüències del conflicte, malgrat que ha faltat concreció. En l'àmbit econòmic destaquen les rebaixes impositives als sectors afectats, sense més detalls. Pel que fa a l'acollida de refugiats, Sánchez ha explicat que es posaran en funcionament tres centres d'acollida a Madrid, Barcelona i Alacant i s'estudia obrir-ne un quart a Màlaga, i que es disposa de 18.200 places per a refugiats (5.400 del sistema estatal i 12.800 de comunitats i ajuntaments). Per altra banda, l'Estat ha garantit a les comunitats els recursos econòmics per fer front a aquesta acollidaJustament el president Aragonès havia posat damunt la taula la necessitat d'un fons extraordinari.

En el context internacional, Pedro Sánchez ha apel·lat al paper de la intermediació que pot jugar la Xina per a trobar una solució democràtica que posi fi al conflicte bèl·lic. Mentrestant, el dirigent socialista ha defensat l'actuació de la Unió Europea a través de les sancions econòmiques a oligarques russos. En aquest sentit, ha demanat la màxima col·laboració a les comunitats autònomes en l'intercanvi d'informació per a poder-les aplicar amb la màxima eficàcia.

Les vint mesures d'Aragonès

El president Aragonès va mantenir divendres al Palau una reunió amb els agents socials i els va traslladar la necessitat que a la conferència de presidents s'hi prenguin "mesures concretes ambicioses, d'aplicació immediata" en tots els àmbits a abordar i que hi hagi "compromisos econòmics clars". Va avisar que no pot servir "només per a consensuar un acord de mínims insuficient". Tot això s'ha concretat en una vintena de mesures que des de Catalunya es posaran damunt la taula, com ara l’aprovació d’un fons extraordinari per a fer front a l’acollida de refugiats, ajudes directes a empreses, allargar els ERTO, ampliar la prohibició de tallar la llum a persones vulnerables o reduir la pressió impositiva sobre el combustible, entre altres.