L'any passat, la manifestació convocada tradicionalment per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va ser el centre de l'actualitat política, però de manera molt diferent del que ho havia estat anys anteriors. El que havia estat un punt d'unió tradicional de les forces independentistes va ser font de tensió d'aquestes. El president republicà Pere Aragonès i gran part del seu partit es van negar a assistir, afirmant que la convocatòria passada excloïa  "una part molt important de l’independentisme". Un any després, l'escenari hauria canviat. En una entrevista a Efe, Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha apuntat que el seu partit hi participarà perquè consideren que enguany no és "hostil". 

Vilalta ha afirmat que els republicans no van assistir a la manifestació de l'ANC a la Diada de l'any passat perquè era "hostil cap a ERC i una part de l'independentisme". "Creiem que hi ha hagut una reflexió respecte a l'any passat i, per tant, veiem que de moment s'enfoca des d'una perspectiva més oberta, més transversal, més plural, amb més vocació de sumar que la que vam viure l'any passat. Nosaltres voldrem ser-hi", ha comentat Vilalta sobre la convocatòria del 2023

La dirigent republicana ha subratllat la necessitat que el moviment independentista sigui plural i divers. "A nosaltres sempre ens trobaran defensant aquesta pluralitat, diversitat i riquesa de l'independentisme. Tenim molt clar que els adversaris no són la resta de companys, organitzacions i entitats independentistes, que potser pensen diferent en algunes qüestions. Si hi ha algun adversari, és qui ens reprimeix o nega els nostres drets o la capacitat de decidir del nostre país, és a dir, l'Estat espanyol i els seus diferents pilars", ha sentenciat. 

Sense retrets després del 23-J

Vilalta també ha indicat a Efe que la seva formació pretén "buscar punts d'acord" amb Junts de cara a la possible investidura de Pedro Sánchez. Després de les eleccions generals, ERC demana a Junts que "aparqui els retrets" entre independentistes. Vilalta ha llançat un missatge conciliador a Junts, formació amb què ERC manté unes relacions tenses, especialment des de la crisi que va portar Junts a abandonar el Govern de Pere Aragonès l'octubre passat.

"Amb retrets interns, amb crítiques contra els companys de viatge amb els que compartim objectiu, no ho aconseguirem", ha subratllat, abans d'afegir: "Si intentem construir confiança i intentem posar-nos d'acord, serem molt més forts i podrem aconseguir amb més fortalesa els objectius que compartim".