Esquerra Republicana insisteix a buscar punts d'acord amb Junts per Catalunya per poder condicionar una investidura de Pedro Sánchez i també per "col·laborar" al Parlament de Catalunya, on els republicans només compten amb el suport de 33 diputats des de la sortida dels juntaires del Govern. En una entrevista a l'Agència EFE, Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC, ha defensat que els 14 diputats independentistes al Congrés dels Diputats (set d'Esquerra i set de Junts) tenen l'oportunitat d'anar a l'una i "posar els 14 vots que són necessaris per a la governabilitat de l'Estat espanyol al servei de la defensa de Catalunya". La també portaveu dels republicans ha explicat que mantenen contactes discrets amb Junts per explorar aquest escenari. En aquest sentit, celebra que hi hagi "veus" del partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull que "s'avinguin a entrar en una negociació amb vista a una futura investidura" i ha fet èmfasi en les paraules del secretari general dels juntaires, Jordi Turull, que va parlar d'"oportunitat històrica".

Per fer possible aquest front, però, Marta Vilalta emplaça Junts a "aparcar els retrets" entre les formacions independentistes: "Amb retrets interns, amb crítiques destructives contra els companys de viatge amb els quals compartim objectiu, no ho aconseguirem". En aquesta línia, ha afirmat que ambdues formacions tenen un "adversari comú", que és "l'Estat que reprimeix". "Si intentem construir confiança i intentem posar-nos d'acord, serem molt més forts i podrem aconseguir amb més fortalesa els objectius que compartim", ha afegit. Des d'Esquerra Republicana assenyalen que l'amnistia i l'autodeterminació s'han de plantejar en el marc de la negociació d'una eventual investidura de Pedro Sánchez, dos punts que Junts també reclama. Vilalta creu que això només podrà tirar endavant si els dos partits "sumen esforços" i intenten trobar el "denominador comú" en les properes setmanes amb trobades que se celebrin "amb la màxima discreció".

Esquerra critica Laura Borràs per carregar contra Pere Aragonès

El dimarts passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer una compareixença posterior al Consell Executiu per valorar l'actualitat política. Algunes de les declaracions del president van molestar Junts per Catalunya. La presidenta de la formació, Laura Borràs, va disparar contra el republicà per parlar de taula de diàleg i d'acord de claredat: "Només demostra el seu nivell de desconnexió de la realitat de l'independentisme". Aquesta piulada, al seu torn, ha incomodat Esquerra Republicana. Durant l'entrevista a EFE, la portaveu Marta Vilalta ha lamentat que "les principals opinions de Junts sempre vagin a atacar ERC". "Aquests retrets han d'alegrar molt el PSOE i l'Estat", ha vaticinat. D'altra banda, en referència a la importància de posar-se d'acord —també— "en el marc del Parlament", la secretària general adjunta dels republicans sosté que "hi ha molts punts d'acord" i que la decisió de Junts de sortir del Govern "no es va entendre".