Cada cop es fa més evident la distància que separa Esquerra Republicana de l'Assemblea Nacional Catalana. El plantejament de la manifestació de la Diada no ha agradat gens a Calàbria, que ha amplificat les acusacions públiques. I aquest dimecres també ha decidit enviar una carta als seus militants i simpatitzants. Si bé crida a la mobilització, especialment en el seu propi acte de l'Onze de Setembre, el partit també denuncia que "malauradament" l'ANC ha decidit "excloure" una part dels independentistes i que, per tant, "no poden compartir la convocatòria". Per ara, ni el president Pere Aragonès ni els consellers republicans tenen pensat participar-hi. Reclamen un "esforç" a l'entitat per a replantejar la concentració.

En el text adreçat a les seves bases, ERC arrenca assegurant que la Diada és "una jornada de lluita, reivindicació i defensa dels drets i llibertats del poble català" i que, com cada any, sortiran als carrers a defensar la independència. "T’animem a mobilitzar-te en els diversos actes que se celebraran arreu del territori, a participar d’una jornada que ha de tornar a ser un clam per les llibertats socials i nacionals. La mobilització és una eina imprescindible per avançar cap a aquest horitzó d’esperança per la millora de la vida de tots els ciutadans i ciutadanes", assegura la missiva.

Ara bé, tot seguit, els republicans critiquen que "enguany la direcció de l’Assemblea Nacional Catalana ha optat per excloure una part molt important de l’independentisme, dividir-lo i fer-lo petit". I continuen: "No podem compartir un manifest de convocatòria dirigit contra els partits independentistes i contra la feina que, amb molt d’esforç, i sovint patint repressió, presó i exili, fan cada dia milers de persones compromeses amb la llibertat del país. La manifestació s’hauria de fer a favor de la independència i no en contra d’altres independentistes". Matisen que hi tindran representació, però no concreten com.

En aquest context, a quatre dies de la Diada, ERC continua reclamant "un esforç a l'ANC per a replantejar la convocatòria i incloure-hi, com ha fet els últims deu anys, totes les sensibilitats de l’independentisme, del republicanisme i, en definitiva, d’aquells que lluitem per una Catalunya lliure, per un país just i pròsper".

150 autocars

Malgrat tot l'enrenou generat al voltant de la manifestació unitària de l'independentisme que tindrà lloc aquesta Diada 2022, l'Assemblea Nacional Catalana es mostra optimista. I és que, tot i l'amenaça de la desmobilització, l'entitat confia poder registrar unes altes xifres d'assistència, amb l'objectiu evident de superar aquelles assolides l'any passat, quan hi va haver unes 400.000 persones segons l'organització. És per això que, com cada any, l'ANC ja ha posat a disposició de la ciutadania una flota d'autocars que porti gent de diferents punts de Catalunya a Barcelona per participar en la gran mobilització. El divendres passat, s'anunciava que ja hi havia prop d'un centenar de vehicles tancats per a viatjar fins a Barcelona. Una xifra que, només cinc dies, ja s'ha incrementat notablement fins a 150.