Esquerra Republicana vol retirar tots els honors dels ajuntaments al rei emèrit i reprovar el govern espanyol. Segons ha anunciat el partit republicà, faran arribar a tots els ajuntaments on té representació una moció per retirar els títols i honors que alguns municipis encara conserven per a Joan Carles I. Aquesta iniciativa arriba després de la marxa de l'exmonarca de l'estat espanyol mentre les autoritat suïsses investiguen la seva fortuna.

La moció proposa la retirada de la Medalla d'Or de la ciutat en aquells municipis on se li hagi atorgat, així com la resta de títols honorífics i reconeixements personals, i també els carrers on hi hagi en homenatge a la seva figura, ha explicat el partit en un comunicat.

La col·laboració de Sánchez en la fugida de l'emèrit

La proposta dels republicans també vol reprovar el govern espanyol per la seva col·laboració en la sortida del rei emèrit i instar-lo, conjuntament amb el Congrés, a investigar la corrupció de la monarquia i a derogar el delicte d'injúries a la Corona, pel qual la Fiscalia està investigant ERC.

També reclamen retirar els privilegis i l'aforament de Joan Carles I, i permetre'n la fiscalització dels comptes i activitats.

EuropaPress 3257700 elpresidente gobierno pedro sanchez rey felipe vi llegada monasterio yuso

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Felip VI, a La Rioja. / EP

"Si bé la fugida del rei emèrit no ha estat una sorpresa, donats els precedents similars que els Borbons han repetit històricament, mereix tot el rebuig la complicitat activa del govern espanyol en aquesta operació de sortida clandestina", lamenten. Per això, exigeixen explicacions al president Pedro Sánchez i a la vicepresidenta Carmen Calvo per aclarir el paper que han jugat "en aquesta operació d'Estat de blindatge de la monarquia" i per detallar la situació actual de Joan Carles I.

La monarquia, "successora del règim franquista"

Un altre dels punts de la moció defensa traslladar aquests aspectes a les institucions de la UE, a més d'instar a la Comissió Europa a actuar "en defensa l'estat de dret". ERC considera la monarquia com a "successora del règim franquista" i pretén que els ajuntaments reafirmin el dret a l'autodeterminació de Catalunya a la vegada que se solidaritzin amb "qualsevol iniciativa" que permeti decidir sobre una república a l'estat espanyol.

marta vilalta erc - marc puig

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una compareixeça. / Marc Puig