Després que el Tribunal Suprem rebutgés aplicar mesures cautelars contra Joan Carles I per evitar que fugís d’Espanya, Òmnium Cultural ha presentat una petició formal davant el fiscal suís Yves Bertossa per tal que citi a declarar com a acusat el rei emèrit Joan Carles I, que es troba als Emirats Àrabs Unitsdavant les autoritats suïsses i obrin immediatament una investigació criminal contra ell.

En un escrit signat pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, Òmnium informa a la fiscalia de Ginebra de tots els tràmits judicials en marxa a l’Estat espanyol sobre Joan Carles de Borbó i, a partir de la marxa confirmada aquesta mateixa setmana, li demana que el cridi a declarar en qualitat d’acusat per aportar nova informació a la investigació de Bertossa “davant les sospites greus contra ell, confirmades pel procediment obert a Espanya”. “Un pas urgent després que el rei emèrit anunciés públicament el seu desig de sortir del territori espanyol per tal d’exiliar-se a l’estranger”, afegeix.

En la petició, l’entitat presidida per Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó en la sentència del procés, també reclama que, si es confirma oficialment la fugida i el parador del rei emèrit, Suïssa n’informi a la Interpol i al sistema d’informació Schengen perquè Borbó sigui posat a disposició de les autoritats d’aquell país.

Evitar que la corrupció quedi impune

Òmnium considera “evident” que el patriarca dels Borbons pot aportar “informació útil i rellevant sobre l'origen dels fons dels quals va ser beneficiari econòmic”, entre d’altres, a bancs suïssos i per això insta el fiscal a prendre-li declaració en qualitat d’acusat. Mauri ha reiterat que des de l’entitat se seguiran engegant tantes iniciatives com calgui per evitar que la corrupció de la corona quedi impune i, tal com reflecteix el text, “tot apunta que el Borbó ha fugit a un país sense tractat d’extradició amb Suïssa, cosa que confirmaria que el rei corrupte no té cap intenció de retre comptes davant la justícia”.

En la petició, Òmnium recorda que hi ha un procediment penal obert a Ginebra sota el comandament del mateix Bertossa en relació amb el “presumpte blanqueig de sumes milionàries de les quals el rei emèrit espanyol en va ser beneficiari”.

En paral·lel, també la Fiscalia espanyola del Suprem té en marxa una investigació sobre Joan Carles I per les comissions de l’AVE a la Meca i, com assenyala l’escrit, Òmnium ha presentat una querella criminal contra l’emèrit davant el mateix Suprem per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d’influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals.