Esquerra Republicana aposta per fer llistes separades als principals municipis de Catalunya de cara a les eleccions municipals de l'any que ve. Així ho ha donat a entendre la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després que l'ANC i Òmnium hagin proposat fer unes "primàries republicanes" en grans municipis per forçar llistes úniques a les eleccions municipals

"Quan ens hem pogut presentar cadascú amb el seu projecte i després treballar des de la unitat i sumar és quan millors resultats hem obtingut", ha defensat la republicana.

Tot i que els republicans sempre havien estat més reticents a propostes d'aquest estil, aquest dilluns han tancat una mica més la porta parlant que les llistes separades han portat millors resultats. Fins ara s'havien limitat a dir que buscarien les millors estratègies per maximitzar els vots sobiranistes i aconseguir el màxim d'ajuntaments independentistes.  

"L’objectiu ha de ser que a les eleccions en sortim el més forts possible. Farem allò que ens serveixi per maximitzar vots a tot el país. Això no passa per un model homogeni", ha defensat Vilalta.

ERC, molesta per la polèmica de la carta de Junqueras

A més, Esquerra està molesta amb els seus socis de Govern per la polèmica sorgida arran de la carta que el vicepresident Oriol Junqueras va enviar aquest cap de setmana per ser llegida durant la conferència nacional del partit. En la mateixa roda de premsa, Vilalta ha lamentat la polèmica i ha acusat la resta de formacions de voler "confondre l'opinió pública". 

En la carta, que va ser llegida durant la conferència nacional de l’Hospitalet de Llobregat, Junqueras afirmava que va ser la seva formació qui va haver de carregar amb "tota la feina i responsabilitat a l'esquena al juliol per salvar l'1 d'octubre". Aquestes paraules van comportar al líder d'ERC un gran nombre de crítiques, sobretot del PDeCAT, que li retreien que l'1-O havia estat mèrit de tothom.

Vilalta ha volgut defensar que Junqueras el que feia en la seva carta era una "constatació del que va passar" i ha recordat que l'exvicepresident es referia al fet que al juliol el seu departament va assumir la preparació del referèndum per encàrrec del mateix president Carles Puigdemont. Així, ha defensat que "l'1-O el va fer possible molta gent" i que va ser "defensat i conquerit per la ciutadania" que va defensar "les urnes i les paperetes i que va plantar cara a la violència d’un estat que no entén la democràcia". 

Aposta pel diàleg "sense renúncies ni condicions"

Vilalta també ha defensat la nova estratègia dels republicans. "Tornem a parlar de referèndum i de DUI, però l'aposta és diàleg i negociació", ha dit. La portaveu de la formació ha fet aquestes declaracions just l’endemà de la conferència nacional d’ERC, on es va aprovar el nou full de ruta de la formació. Després d’un intens debat amb les bases republicanes, es va aprovar finalment apostar per la negociació però sense renunciar a la unilateralitat ni descartar una nova DUI si el govern espanyol no vol pactar un referèndum. Finalment el nou text, força diferent del que es va presentar fa uns mesos per la direcció, ha estat aprovat per un 96% dels vots. 

La portaveu dels republicans ha assegurat que ara toca veure "més enllà de l'1 d'octubre" i apostar per ser "més i més forts per guanyar la República". En aquest sentit, i sense renunciar a la unilateralitat si no s'accepta el referèndum, ERC considera que ara els independentistes tenen "la capacitat de poder guanyar per la via del 'diàleg i la negociació". "Estem en condicions de poder apostar pel diàleg sense renúncies i sense condicions. De poder parlar de tot", ha defensat.

Preguntada per si aquesta estratègia és compartida amb els seus socis de Govern, la republicana ha assegurat que creu que la via pactada amb l’Estat és assumible i “compartida” pels partits i entitats independentistes.