La unilateralitat finalment està present en el full de ruta d'Esquerra Republicana. Així consta en la ponència política que s'ha aprovat aquest diumenge a la conferència nacional de l'Hospitalet de Llobregat, que ha patit canvis substancials respecte de la presentada fa uns mesos. El text sorgit després de les esmenes no descarta una nova declaració d'independència si el Govern espanyol no vol pactar un referèndum. Es comprometen a "no desaprofitar qualsevol escletxa d'oportunitat que s'obri per tal de fer efectiva la República catalana". El nou full de ruta ha estat aprovat per una majoria aclaparadora del 96% dels vots

Gairebé totes les esmenes dels crítics que es mantenien vives han estat finalment acceptades. El document afirma que "no es pot descartar una declaració d'independència", aferrant-se a l'exemple de Kosovo, però planteja com a prioritària "una sortida a l'escocesa". Concretament, la unilateralitat es planteja "si davant un tancament persistent del govern espanyol, no és possible un referèndum d'autodeterminació", i "convindria que complís les condicions" del Tribunal Internacional de Justícia sobre la declaració unilateral d'independència de Kosovo.

En el nou full de ruta, ERC defensa que "'l'opció dialogada amb l'Estat és la preferida i desitjada i ens comprometem a treballar-hi incansablement". En aquest sentit, el text aprovat sosté "la necessitat de negociar de manera multilateral una resolució pactada a la situació política, per exemple una sortida a l'escocesa amb la necessària intervenció internacional". Per tant, l'aposta és per un escenari "multilateral".

Aquest mateix dissabte al migdia, la direcció republicana va acceptar transaccionar una esmena que canviava el títol de la ponència de ‘Fem República’ a ‘Ara, la República Catalana’. Si bé el document certifica el viratge d'ERC cap a un cert pragmatisme, també recull les diverses sensibilitats de la formació, que reivindicaven la vigència de la proclamació d'independència del 27 d'octubre passat.

 

La ponència política d'ERC insisteix en la necessitat d'eixamplar la base de l'independentisme, recordant que no és el mateix una "majoria electoral i parlamentària" que una "majoria social". És per això que, sense renúncies, considera necessari "fomentar les sinèrgies i complicitats" amb aquells sectors que "no han volgut acabar de comprometre’s amb la nostra estratègia per obtenir la República Catalana". Després de sumar aquests actors, afegeix el text, "cal plantejar-se actes de desobediència civil, cívics i pacífics".

"Cal tenir present l'eina de la desobediència civil que, en última instància, i amb una coordinació perfecta amb les institucions catalanes, ens ha de dur a conquerir els nostres objectius nacionals", afirmen els republicans, que reclamen "planificar curosament" l'estratègia independentista a partir d'ara.

Esquerra Republicana ha celebrat aquest cap de setmana la seva conferència nacional a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, on es s'ha discutit la ponència política de la formació, el seu nou full. El debat ha estat viu i s’han presentat més de 1.400 esmenes. La cita ha estat marcada per la repressió, els presos polítics i els exiliats per una banda, i per l’altra pel canvi de govern espanyol. Sense anar més lluny no hi han estat ni el president Oriol Junqueras ni la secretària general Marta Rovira.

La conferència va arrencar amb la lectura d'una carta d'Oriol Junqueras, plena de retrets als seus socis de govern. En una missiva molt dura, Junqueras carregava contra moltes de les crítiques rebudes. Deia que a ERC no se li pot donar “cap lliçó de dignitat i patriotisme”, i arribava a afirmar que van ser ells qui "van haver de carregar tota la feina i responsabilitat a l'esquena al juliol per salvar l'1 d'octubre”. Recordava que el 21-D van ser l’única candidatura amb el seu cap de llista a la presó.