ERC i PSOE afirmen haver "constatat avenços en la definició dels instruments necessaris per canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya" en la tercera reunió dels equips negociadors que s'ha dut a terme a Barcelona. En un comunicat conjunt, els dos partits també afirmen que ho faran des del "respecte i el reconeixement institucional mutu" i asseguren haver trobat "coincidències notables" pel que fa a la "recuperació de drets socials, civils i laborals".

Es tracta de la primera reunió oficial a la capital catalana, la tercera realitzada en total, i arriba després que aquest dilluns els equips negociadors dels dos partits ja es trobessin de forma secreta. La cita ha tingut lloc a la seu de l'AMB situada a la Zona Franca, ha durat dues hores i mitja i hi han participat els equips negociadors habituals dels dos partits. Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, per part d'ERC, i José Luis Ábalos, Ariadna Lastra i Salvador Illa, per part del PSC.

Reunió ERC PSOE investidura Barcelona 2   Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Fonts dels dos partits afirmen que la negociació segueix, però asseguren que encara no hi ha dates tancades per a la nova cita, com sí que s'havia fet en les dues anteriors trobades. La voluntat de totes dues formacions és seguir negociant, però fer-ho a partir d'ara amb més discreció per afavorir els avenços. 

Les dues formacions han fet de nou un comunicat conjunt, com ja van fer per primera vegada en la reunió de la setmana passada. La novetat més destacable d'aquesta tercera reunió és que en el text asseguren haver avançat en la "definició dels "instruments" per resoldre el conflicte ―en l'anterior comunicat s'emplaçaven a buscar-los― i que asseguren que ho faran des del "respecte i el reconeixement institucional mutu". 

En les dues reunions oficials anteriors, el PSOE havia acceptat l'existència d'un "conflicte polític" i estaven d'acord que calia activar una "via política" per resoldre'l, però no s'afirmava que s'havia avançat en els "instruments" per fer-ho. Els republicans exigeixen una mesa de negociació entre governs, on es pugui parlar de tot, amb calendaris clars i garanties de compliment, per donar suport a la investidura.

Per aquesta tercera reunió, els d'Oriol Junqueras s'havien fixat com a objectiu per aquesta nova trobada que hi hagués un "reconeixement institucional", cosa que finalment ha quedat recollida pels comunicats. 

 

La negociació previsiblement s'allargarà almenys dues setmanes més, ja que els republicans volen esperar a la decisió del TJUE de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras.