La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la de JxCat, Elsa Artadi, han coincidit aquest dissabte a descartar una repetició electoral a Catalunya per la impossibilitat d'investir un president de la Generalitat. Ho han dit entrevistades al programa 'FAQs' de TV3. Vilalta ha dit que descarta "absolutament" nous comicis i Artadi ha dit que no les contempla "en absolut". "No especularem amb una nova convocatòria", ha afegit.

TUIT Marta Vilalta

Ambdues dirigents han discrepat sobre l'organització i el paper que ha de tenir el Consell per la República aquesta legislatura. Mentre que segons Vilalta hauria de ser un espai "a cinc" entre ERC, JxCat, la CUP, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb "lideratge compartit", Artadi ha defensat el seu funcionament actual perquè queda "fora de les urpes de la justícia injustícia espanyola". "Entenem que és el lloc natural des d'on s'ha de seguir fent la feina perquè té la legitimitat del fil roig de l'1 d'octubre", ha assegurat, en referència al referèndum celebrat el 2017.

TUIT Elsa Artadi

JxCat es va abstenir ahir divendres al ple d'investidura del coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, com a president de la Generalitat, que només va obtenir els vots a favor dels republicans i de la CUP-UNCPG. Aragonès se sotmetrà dimarts a un nou debat i votació al Parlament amb la incògnita sobre el vot de JxCat, que és clau perquè la investidura sigui reeixida.

La proposta de l'ANC

El Consell per la República és un dels principals esculls per arribar a una entesa entre Junts i ERC. Ara, l'Assemblea Nacional de Catalana (ANC) hi ha dit la seva i apostat per "reformular" el Consell per la República per facilitar l'acord d'investidura de Pere Aragonès.

L'entitat proposa "repensar l'organització interna" del Consell, així com cercar un "equilibri de forces" en el sí d'aquesta organització. L'ANC proposa constituir un nucli dirigent format per dos representants d'ERC, dos de Junts, un de la CUP-UNCPG, un d'Òmnium Cultural i un de l'Assemblea.

"Aquesta nova formula podria ajudar el Consell per la República a reforçar el seu esperit fundacional i facilitar que reprengui el paper de punt de trobada del conjunt de l'independentisme i agafi impuls com a instrument de representació clau en la internacionalització de la causa catalana", ha apuntat l'entitat.

La CUP tampoc vol repetir eleccions

Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha afirmat que Catalunya "no mereix unes noves eleccions". "Si algú vol noves eleccions, que ho expliqui", ha dit en una entrevista a l'Ara. Per a Reguant, el que va passar divendres al Parlament va ser una "oportunitat perduda" per a que l'independentisme assolís un acord de governabilitat i per virar a polítiques d'esquerres.

"Una oportunitat perduda per culpa de Junts, i també dels comuns, que no han volgut apostar per aquest viratge a l'esquerra", afegeix. Ha considerat que Junts ha actuat com qui perd un partit, "agafa la pilota i se la queda perquè ningú més pugui jugar". No entén perquè no hi ha acord quan ERC i Junts "porten anys governant junts" i han tingut temps per resoldre diferències.

 

Foto principal: Marta Vilalta i Elsa Artadi al Parlament / ACN