La proposta inicial d'abordar conjuntament quina posició hauria d'adoptar l'independentisme en la investidura de Pedro Sánchez la van formular aquest dijous els diputats electes de la CUP, Mireia Vehí i Albert Botran. Tots dos van anunciar la seva intenció d'iniciar una ronda de contactes amb la resta de partits independentistes i sobiranistes de l'Estat -JxCat, ERC, Comuns, Bildu, el PNB, el BNG i Compromís- per un front comú de bloqueig. Els contactes ja han començat i s'ha tancat la primera trobada. ERC i la CUP es veuran la setmana vinent, segons han confirmat fonts dels anticapitalistes aquest migdia. 

Unes hores abans d'aquesta notificació, JxCat i ERC també havien mogut fitxa, exposant públicament la seva voluntat d'entrevistar-se amb la resta de grups independentistes. En una entrevista a TV3, Laura Borràs ha emplaçat a una cimera de partits per forçar una posició compartida en relació a la investidura de líder del PSOE. 

Poc després, els d'Oriol Junqueras han explicat que ja ahir el comitè negociador dels republicans va decidir enviar una carta tant als seus socis de Govern com a la CUP per convidar-los a mantenir trobades bilaterals. És a dir, una proposta diferent de la de JxCat, on són partidaris de reunir-se tots a la vegada. 

La carta d'ERC, feta pública després de les invitacions de la resta de partits, afirma que cal "ser més conscients que mai de la força" que té l'independentisme i "de la responsabilitat amb la majoria social de Catalunya que comporta". També s'hi afirma que "els portaveus d'Esquerra Republicana ja han deixat clar al PSOE que no compten" amb el seu suport i que no cediran "a cap xantatge indigne". en aquest sentit aposten perquè els contactes bilaterals serveixin per "seguir avançant en la unitat de l'independentisme".