ERC ha enviat aquest divendres una carta a JxCat per convocar-los a una reunió per "consensuar una unitat d'acció de cara a la investidura". La proposta es fa pública després que des de JxCat, Laura Borras hagi reclamat una cimera dels tres partits independentistes per "forçar" també una posició conjunta. Fonts republicanes també asseguren que tenen previst reunir-se amb la CUP els propers dies i anuncien que també tindran una altra reunió amb Bildu, amb qui en l'anterior legislatura ja van establir una unitat d'acció al Congrés.

En la carta signada pel líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, i per la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, els republicans constaten que l'independentisme ha crescut en les darreres eleccions, en diputats i en percentatge, i, per això, defensen que cal ser "més conscients que mai de la força i de la responsabilitat amb la majoria social a Catalunya que comporta". 

En la mateixa línia, expliquen que ERC ja ha "deixat clar" al PSOE que no els hi donaran suport a la investidura i que no cediran "en cap cas a cap xantatge indigne". Així, tornen a defensar que és "imprescindible" que hi hagi una "sortida democràtica i dialogada al conflicte" per fer-los replantejar la seva postura. 

Amb tot, es mostren convençuts que JxCat comparteix "aquesta posició" i, per aquest motiu, els emplacen a trobar-se en una reunió en els propers dies per "seguir avançant cap a la unitat de l'independentisme" i per "arribar a acords que permetin seguir avançant amb més força envers l’objectiu compartit de l’exercici de l’autodeterminació i la independència".

Aquesta és la carta completa enviada per ERC a JxCat:

"El passat 10 de novembre l’independentisme va créixer, en percentatge i en escons, tornant-se a imposar en unes condicions extraordinàries en unes eleccions espanyoles a Catalunya. L’increment del suport a l’independentisme en aquesta nova contesa electoral ha tingut com a resultat una representació més forta, més plural i més diversa. 

És per això que hem de ser més conscients que mai de la força que tenim i de la responsabilitat amb la majoria social a Catalunya que comporta. I en aquesta línia, els portaveus d’Esquerra Republicana aquestes últimes hores ja han deixat clar al PSOE que no compten amb el nostre suport i que no cedirem en cap cas a cap xantatge indigne. Ans al contrari; hem estat clars i contundents a l’hora d’exigir al PSOE una sortida democràtica i dialogada al conflicte entre l’estat i Catalunya com a condició imprescindible per plantejar-nos reconsiderar la nostra posició.

Estem convençuts que la vostra formació comparteix hores d’ara aquesta posició i que el consens a Catalunya passa per trobar una solució política i democràtica a aquest conflicte.

Per aquest motiu, us emplacem a trobar-nos en una reunió els propers dies on seguir avançant en la unitat de l’independentisme per tal d'encarar els reptes comuns que enfrontem. De la mateixa manera que en ocasions anteriors ja hem estat capaços d’assolir consensos estratègics, estem segurs que de nou sabrem arribar a acords que ens permetin seguir avançant amb més força envers l’objectiu compartit de l’exercici de l’autodeterminació i la independència".