La determinació dels grups independentistes i sobiranistes a les Corts per tal que s'investiguin els negocis del rei Joan Carles no s'atura. L'endemà que la Mesa del Congrés rebutges per quarta vegada amb els vots del PSOE, PP i Vox la creació d'una comissió d'investigació, aquest dimecres ERC, JxCat, EH Bildu i el grup Esquerra Confederal (En Comú Podem, Més per Mallorca, Compromís, Més Madrid, Endavant Andalusia i Geroa Bai) han tornat a demanar el mateix al Senat.

Nou intent

Els 25 senadors van presentar la petició el 13 d'abril i la Mesa de la cambra alta va rebutjar admetre-ho a tràmit en un acord del 21 d'abril. Ara hi tornen. Els grups han demanat que la Mesa del Senat reconsideri la decisió i accepti la creació d'una comissió d'investigació "relativa a la trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l'Aràbia Saudita".

El 21 d'abril passat la Mesa del Senat, fomada per PSOE (3), PP (3) i PNB (1), no va acceptar a tràmit la iniciativa perquè la Constitució Espanyola estableix que la figura del Rei és inviolable  i "distribueix lliurement" els diners que rep dels Pressupostos de l'Estat , i al·ludia també a jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Precisament i per salvar aquesta inviolabilitat, els grups que van presentar la iniciativa al Congrés van situar la investigació a partir del 2014, quan Joan Carles I va deixar de ser cap de l'Estat. Les tres anteriors peticions no situaven límit temporal.