"Es torna a demostrar que no només no tenim un Estat per fer front als problemes, sinó que tenim un Estat en contra". Així ha valorat la portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, el front judicial que ha iniciat la jutgessa en funcions del número 1 de Lleida, contra el confinament que ha decretat el Govern a nou municipis del Segrià.

Vilalta ha alertat aquest dilluns en la roda de premsa posterior al consell nacional del partit que "no es pot judicialitzar" l'alerta sanitària que viu Lleida i la comarca del Segrià. "Es tracta de salvar vides i la salut de les persones. Nosaltres, des d'ERC, treballarem de la manera que calgui per protegir la salut de les persones", ha advertit.

 

Des d'ERC s'ha justificat aquest posicionament "molt crític" amb la decisió de la jutgessa recordant que "les dades ens diuen que tornen a haver-hi centenars de casos". S'ha preguntat "en què es basa la decisió de la jutgessa "si el Govern ha fet cas dels experts". "Per això hem de tornar a prendre mesures i evitar aquest relaxament que hi ha hagut per part d'algunes persones", ha aclarit.

En aquest sentit, Vilalta ha apel·lat a la "corresponsabilitat" i la "mà estesa" de tothom. "No hem de parlar de jutges, ni de fiscals, ni del govern espanyol, sinó que parlem de trobar el màxim consens amb la Diputació de Lleida i els ajuntaments per gestionar la situació", ha instat.

Estat d'alarma?

Sobre si ERC demanarà l'aplicació de l'estat d'alarma parcial a Catalunya, Vilalta ho ha rebutjat explicant que "el que calen són alternatives a l'estat d'alarma, que ens permetin certa mobilitat, però trobant l’equilibri per preservar drets i protegir la ciutadania".

marta vilalta - erc

La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns | ERC

Sobre el decret llei que ha d'aprovar el Govern al llarg del dia d'avui sobre el confinament de Lleida​, Vilalta ha aclarit que "hi haurà les modificacions que calguin per donar aquesta cobertura legal a les mesures, no per judicialitzar la pandèmia".

Tanmateix, Vilalta ha admès que el confinament perimetral de la comarca "no ha pogut fer front a la situació" i que, per aquest mateix motiu, ha fet falta "actualitzar" les mesures i que aquestes fossin "més dràstiques".

Euskadi i Galícia

Per altra banda, Vilalta ha felicitat en nom de la formació tant EH Bildu com el BNG pels resultats obtinguts diumenge en les eleccions basques i gallegues. "Constatem que les esquerres sobiranistes s’obren pas a tot arreu", ha celebrat Vilalta.

Per ERC, els resultats d'aquestes "organitzacions germanes" donen el missatge que "la millor alternativa per a la reconstrucció són les esquerres, l'autodeterminació i la independència".